Hoppa till huvudinnehåll

Houtskärs bibliotek har flyttat till nya fräscha utrymmen - nu kan man också besöka biblioteket utanför öppettiderna

En portkodsläsare utanför Houtskärs bibliotek.
Med en egen personlig kod kan du nu komma in i Houtskärs bibliotek även utanför öppettiderna. En portkodsläsare utanför Houtskärs bibliotek. Bild: Yle/Marie Söderman Houtskär,bibliotek,portkodsläsare

När Houtskär bibliotek för några veckor sedan öppnade upp dörrarna i nya fräscha utrymmen i Näsby ökade man också flexibiliteten i biblioteket. Färre böcker, men nu kan man också komma in i biblioteket utanför öppettiderna.

- I början var det en del tekniska problem med apparaten här utanför, så det tog några veckor innan det riktigt började fungera, säger Henrika Eklund, biblioteksfunktionär i Houtskär bibliotek.

Houtskärs bibliotek har nya utrymmen. Här en vy med en massa böcker som finns i hyllor.
Lite färre böcker än i det gamla utrymmet. Men nu kan man också låna böcker utanför öppettiderna. Houtskärs bibliotek har nya utrymmen. Här en vy med en massa böcker som finns i hyllor. Bild: Yle/Marie Söderman Houtskär,bibliotek,böcker,houtskärs bibliotek

Vad har ni fått för respons på de nya utrymmena och på det här med "meröppet" bibliotek?

- Folk har nog överlag varit jättenöjda att de nu kan gå och komma när de vill. En del har förstås varit så vana med det gamla biblioteket, så de har kanske varit lite skeptiska, men jag tror nog de flesta kommer tycka att det här är en bra utveckling.

Biblioteket har alltså flyttat några hundra meter från ett äldre hus till områdeskontoret.

besökaren Ami Levander lånar böcker av Henrika Eklund på houtskärs bibliotek.
Fritidsboende Ami Levander passar på att låna en bok när Henrika Eklund är på plats i Houtskärs bibliotek. besökaren Ami Levander lånar böcker av Henrika Eklund på houtskärs bibliotek. Bild: Yle/Marie Söderman Houtskär,bibliotek,böcker,Henrika Eklund
uppstoppade eller målade fåglar inlagsade i ett havslandskap i ett skåp.
Besökare av Houtskärs bibliotek får också uppleva konst och skulpturer. Här finns exempelvis Hyppisbon Helge Mattsons sjöfåglar i gips. uppstoppade eller målade fåglar inlagsade i ett havslandskap i ett skåp. Bild: Yle/Marie Söderman Houtskär,bibliotek,fåglar,houtskärs bibliotek

Hör Henrika Eklund berätta om hur systemet fungerar och fritidsboende Ami Levander berätta om vad hon tycker om de nya utrymmena och det nya systemet.