Hoppa till huvudinnehåll

Hur går det för din digitala fasta under semestern? Dåligt skulle vi våga påstå

En kvinna i en solstol på en strand sitter och petar på en smarttelefon.
Få klarar av att ta paus från e-posten under semestern. En kvinna i en solstol på en strand sitter och petar på en smarttelefon. Bild: Mostphotos semester,semesterresor,badstränder,Mobiltelefoner och -apparater,södernresa

Skrev du offentligt på sociala medier att du tar en digital paus under semestern? Och hur många gånger har du kollat din e-post? De flesta finländare ljuger om de svarar noll gånger. Det visar en ny forskning som teleoperatören Moi låtit göra.

Nästan alla 1104 personer som deltog i undersökningen säger att de går att nås per telefon varje dag, även under semestern.

90 procent av finländarna läser sin e-post dagligen under semestern och 77 procent svarar på dem under samma dag. Här ingår även arbetsrelaterad e-post. 7 procent svarar på arbetsrelaterad e-post direkt och 19 procent svarar inom en timme.

Samtidigt uppger till och med 40 procent att de svarar på arbetssamtal under sin semester.

Det verkar finnas en motsägelse mellan vad folk säger och vad de gör.

Nästan hälften, 46 procent, påstår att de ska ta digital paus eller åtminstone avstånd från telefoner, datorer och surfplattor under semestern. Trots det känner en stor del finländare press på att vara tillgängliga så gott som hela tiden.

Undersökningen gjordes under tidsperioden 14.-19.6.2019.