Hoppa till huvudinnehåll

Michel Tornéus karriär över efter den här säsongen – oklart om han får avsluta med VM eller ifall SM blir det sista: "Om jag hittar en magisk form"

Michel Tornéus, VM 2017.
En lång och fin karriär lider mot sitt slut för Tornéus. Michel Tornéus, VM 2017. Bild: Bildbyrån / All Over Press Michel Tornéus

Den svenska längdhopparen Michel Tornéus meddelar i dag på Instagram att han lägger av. Tornéus som är innehavare av det svenska rekordet på 8.44 sedan 2016 har kammat hem ett flertal mästerskapsmedaljer. Enligt planen ska hans sista tävling vara de svenska mästerskapen den första september.

– Har du hört uttrycket "avsluta på topp"? Vad betyder egentligen det?

– För mig personligen så känner jag mig väldigt nöjd med min karriär, skriver Tornéus på Instagram.

Och på topp har han varit.

Michel Tornéus på prispallen i Amsterdam 2016.
Tornéus på prispallen i Amsterdam 2016 där han tog EM-silver. Michel Tornéus på prispallen i Amsterdam 2016. Bild: KOEN VAL WEEL/EPA Michel Tornéus,friidrott,Sverige

"Dags att göra något nytt"

Det svenska rekordet kom 2016 i Sierra Nevada. Resultatet 8.44 var och är också nordiskt rekord. Samma år vann han även EM-silver i Amsterdam.

Utöver det har han ett EM-brons från Helsingfors. Inomhus har han också tagit ett EM-guld och ett VM-brons.

– Friidrott har varit min värld sen jag var 6 år gammal men jag har nu beslutat att 2019 blir min sista säsong, skriver han.

– Det är dags för mig att göra någonting nytt, vad det är vet jag inte riktigt än.

På Instagram skriver han att hans avslutande tävlingar kommer vara GP-tävlingarna i Göteborg och friidrottslandskampen i augusti, och sedan SM i september som den sista tävlingen.

Öppna Instagram-inlägget

VM inte i tankarna

Michel Tornéus jublar efter EM-brons.
Tornéus tog EM-brons i Helsingfors 2012. Michel Tornéus jublar efter EM-brons. Bild: Mauri Ratilainen/EPA Michel Tornéus,Sverige,friidrott

I en intervju med SVT säger Tornéus att VM inte är ett fokus men att han nog skulle fundera på att ta chansen om den kommer.

– Det är inte något jag har som en tanke. Men det är klart att om jag hittar en magisk form här, och känner att jag kan vara med och konkurrera, då skulle jag fundera på det, kommenterar Tornéus till SVT.

För att bli aktuell för VM i Doha behöver Tornéus förbättra sitt årsbästa, som är 7.71, med nästan en halv meter.

Valet att komma ut med beslutet redan nu ska ge Tornéus ro att fokusera på det som är kvar av karriären säger han.