Hoppa till huvudinnehåll

Polisen agerade rätt när de sköt en man i foten i Vasa

En polis och en polisbil syns delvis
En polis och en polisbil syns delvis Bild: Emilia Malin/Yle Polis,Blåljus,brott,polisfordon,utryckningsfordon,Grov stöld

Det kommer inte att inledas en förundersökning angående polisens agerande i Sunnanvik i Vasa för ett par veckor sedan – då polisen tvingades skjuta en hotfull man i foten.

Häradsåklagaren meddelar nu att polisen agerat rätt i situationen.

Enligt åklagaren var användningen av ett skjutvapen det enda sättet att få det livshotande angreppet stoppat. Det finns därmed ingen orsak att misstänka polismannen för brott.

Försökte först lugna ner mannen med mildare metoder

Polisen hade fått in ett larm via nödcentralen om en man som betedde sig hotfullt i Sunnanvik i Vasa.

När polisen anlände till platsen möttes de av en man som uppträdde hotfullt med en sax i handen. Polisen hade först med mildare metoder försökt få mannen att lägga ifrån sig saxen.

Mannen drog sig då in i sin lägenhet och kastade olika föremål på polisen genom dörren och fönstret. Mannen hotade även att döda poliserna.

Sköt mannen i foten två gånger

Plötsligt sprang mannen ut ur sin lägenhet och rörde sig mot poliserna med en kniv i högsta hugg. En polis sköt då mannen två gånger i foten.

Mannen drog sig tillbaka in i lägenheten och fortsatte med sitt aggressiva beteende. Slutligen gjorde polisen en anstormning in i lägenheten och grep mannen.

Förundersökningen mot mannen är fortfarande på hälft. Han är misstänkt för våldsamt motstånd mot tjänsteman, försök till mord samt misshandel och skadegörelse.

Artikeln rättad 16.7.2019 kl.16.20. Det stod tidigare felaktigt i artikeln att polisen i Inre Finland haft hand om fallet gällande polisens agerande. Det är åklagaren som tar över som förundersökningsledare då en polis använder vapen i Finland.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten