Hoppa till huvudinnehåll

Sommargäster gör att skärgårdens bibliotek ökar sin utlåning av böcker sommartid - även intresset för e-ljudböcker växer hela tiden

Färggranna barnböcker i en bokhylla.
Färggranna barnböcker i en bokhylla. svenska,böcker,barnböcker,ungdomsböcker,litteratur,språk,svensk litteratur,färger (material),Bokhylla,svenskspråkiga,titlar,bibliotek,Språkundervisning,färggrann

Sommartid letar sig både stamgäster och sommargäster sig till biblioteken, vilket betyder att skärgårdens bibliotek i Pargas och på Kimitoön är i full användning just nu.

Väntetiden är lång på de populäraste böckerna. Det säger man både från Pargas och Kimitoön.

Den absolut mest reserverade boken just nu är deckardrottningen Cammila Läckbergs nya bok "En bur av guld". Den har hela 33 reserveringar.

Andra populära böcker är Sofie Sarenbrants "Skamvrån", Mari Jungstedts "Jag ser dig" och Lucinda Rileys "Pärlsystern".

På nätbiblioteket kan man se vilka fysiska böcker som är populärast just nu.

Camilla Läckberg poserar med sin bok En bur av guld
Camilla Läckberg, här med sin nya deckare som är väldigt populär på biblioteken just nu. Camilla Läckberg poserar med sin bok En bur av guld Bild: Yle/Vanessa Forstén deckare,författare,Camilla Läckberg,Camilla Läckberg

Både stamkunder och sommargäster besöker biblioteken på sommaren

Det lånas mycket böcker sommartid på skärgårdsbiblioteken. På Kimitoön säger bibliotekare Gunilla Ritkaew att sommargästerna faktiskt gör att utlåningen av böcker ökar sommartid.

- Juli månad har genomgående mest utlåning i alla bibliotek i Kimitoön, och det ser lovande ut också för i år.

Bibliotekarie sitter vid biblioteksdisk.
Gunilla Ritkaew läser förutom deckare gärna böcker från andra världsdelar som Afrika och Asien. Bibliotekarie sitter vid biblioteksdisk. bibliotek

Barnböcker är populära under sommaren, men den populäraste genren är nog ändå deckare, säger Satu Laukkanen, som är serviceplanerare på Pargas bibliotek.

- De vanliga favoritgenrerna på sommaren är deckare och underhållningsböcker, men det märks att semestertiderna också ger kunderna mer tid att ta sig an större läsprojekt.

Intresset för e-ljudböcker växer hela tiden

Både i Pargas och på Kimitoön ökar också utlåningen av e-böcker, och speciellt e-ljudböcker.

- Intresset för e-ljudböcker växer hela tiden och under semesterresan kan det vara roligt att lyssna på en ljudbok i bilen tillsammans med familjen, säger Laukkanen.

Bland de mest utlånade e-böckerna finns bland annat "Sista färjan från Ystad" av Karin Alfredsson, "Pärlfarmen" av Liza Marklund och faktaboken "Factfulness" av Hans Rosling.

Bland e-ljudböckerna är det också Liza Marklunds "Pärlfarmen" som är bland de mest populära just nu och "Tatueraren i Auschwitz" av Heather Morris.

- Ljudböckerna är speciellt uppskattade under långa bilfärder, och naturligtvis då nedsatt syn gör läsning av den fysiska boken svår eller omöjlig, säger Ritkaew.

Liten Yoda-figur med hörlurar.
E-ljudböcker blir populärare att lyssna på och också biblioteken lånar mera e-ljudböcker än tidigare. Liten Yoda-figur med hörlurar. Bild: Yle/Ylva Perera ljudböcker,book sounds

Trots att ljudböckerna blir mer populära tycker både Laukkanen och Ritkaew att biblioteken och även de fysiska böckerna har en plats i samhället.

- Vi upplever inte att ljudbokslyssnandet konkurrerar med den så kallade vanliga läsningen. Det finns många sätt att läsa, och läsning skapar läslust, säger Laukkanen.

Pojke ligger på äng med en hög böcker
Fysiska böcker, e-böcker eller e-ljudböcker? Ingen skillnad säger Laukkanen. All läsning skapar läslust. Pojke ligger på äng med en hög böcker Bild: All Over Press barn (åldersgrupper),semester,sommarlov,böcker,läsning

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland