Hoppa till huvudinnehåll

Ursula von der Leyen säger att hon blir en bitter motståndare till dem som vill splittra Europa - ikväll röstar parlamentet om hennes framtid

Ursula von der Leyen talar till Europaparlamentet i Strasbourg inför kvällens omröstning.
Ursula von der Leyen talar till Europaparlamentet i Strasbourg inför kvällens omröstning. Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen har redogjort för sina planer för de kommande åren för EU-parlamentet. Hennes mål är att övertyga en majoritet av parlamentet att hon är rätt person för uppdraget som kommissionsordförande.

Strasbourg

Allt stod på spel i då Ursula von der Leyen debatterade sina vision för de kommande åren med EU-parlamentet.

I sitt tal, som von der Leyen höll på tre språk: franska, engelska och tyska, sade von der Leyen att hon är stolt över att vara den första kvinnan att nomineras för uppdraget som kommissionsordförande.

- Jag är kandidat tack vare alla de män och kvinnor som överskridit hinder och brutit mot konventioner. Jag är kandidat tack vare alla de män och kvinnor som byggt ett fredligt och enigt Europa med gemensamma värderingar.

Europa ska vara klimatneutralt år 2050

von der Leyen sade att hennes kommission kommer att stifta en klimatlag omgående om hon får parlamentets förtroende.

- Vare sig det handlar om finländska veteodlare som kämpar med torka eller fransoserna som kämpar med en dödlig värmebölja: Effekterna av klimatförändringen är påtagliga för oss alla.

Konkret ska Europa vara en koldioxidneutral kontinent före år 2050, slår von der Leyen fast. Det här är inte möjligt utan en skärpning av utsläppsmålen tills år 2030, säger hon.

von der Leyen säger att hon kommer att göra upp program för ett hållbart Europa och att resurser från Europeiska investeringsbanken ska riktas till att stävja klimatförändringens effekter.

Alla ska kunna leva på sin lön

Vidare påtalade von der Leyen behovet av att introducera en minimilön inom Europa. Alla som arbetar heltid i Europa ska få en lön som det går att leva på, säger hon.

von der Leyen betonade också vikten av att globala it-jättar som gör stora vinster i Europa också betalar en skälig mängd skatter.

Löftena kan ses som en utsträckt hand till den socialdemokratiska parlamentsgruppen som har en vågmästarroll i kvällens omröstning.

Det är tillsvidare osäkert om den socialdemokratiska gruppen i sin helhet kommer att backa upp von der Leyen.

Kämpar mot dem som vill splittra EU

Överlag säger von der Leyen att hon vill jobba för ett blomstrande Europa. De som jobbar för att splittra Europa kommer att stöta på hårt motstånd, varnar hon.

- Alla som vill stärka och hjälpa detta Europa att växa och blomstra kommer att finna en passionerad medkämpe i mig. Men den som vill försvaga Europa eller förstöra dess värden kommer att finna en bitter motståndare i mig.

Resultatet i kvällens omröstning klarnar ikväll vid åttatiden. Om parlamentet röstar ned von der Leyen måste medlemsländerna enas om en ny kandidat inom 30 dagar.

Så här väljs den nya kommissionsordföranden

EU-parlamentet i Strasbourg
EU-parlamentet i Strasbourg Bild: EPA/ CUGNOT MATHIEU EU-Parlamentet,europaparlamentariker,Strasbourg
  • På tisdag morgon kommer Ursula von der Leyen att presentera sin vision som kommissionsordförande för Europaparlamentet som samlas i Strasbourg. Efter presentationen kommer von der Leyen att debattera med parlamentet.
  • Kl. 19 finsk tid röstar parlamentet om von der Leyen. Omröstningen är sluten, vilket innebär att det inte i efterhand går att ta reda på hur en enskild ledamot röstat.
  • För att bli vald till kommissionsordförande behöver von der Leyen ett stöd av en majoritet av parlamentet.
  • Om von der Leyen inte backas upp av en majoritet i parlamentet måste medlemsländerna nominera en ny kandidat för uppdraget. Man befarar att det här kan leda till en politisk kris mellan de olika institutionerna inom EU.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes