Hoppa till huvudinnehåll

Vattenläckaget vid Malax nya serviceboende kan ta upp till ett halvt år att torka

Bygget av nya serviceboendet i Malax.
Bygget av nya serviceboendet i Malax (arkivbild). Bygget av nya serviceboendet i Malax. Bild: Yle/Sofi Nordmyr Malax,byggarbetsplatser,byggplatser,malax nya serviceboende

En dåligt fastspänd vattenmätare orsakade troligen vattenläckaget vid bygget av Malax nya serviceboende. Enligt entreprenören kommer det att ta månader att torka och kostnaderna ökar, men i bästa fall försenar det inte själva bygget allt för mycket.

Det var i slutet av juni som 30 kubikmeter vatten läckte ut vid bygget. Vilket ledde till att 800–1 000 kvadratmeter av det blivande serviceboendet fick omfattande vattenskador.

Orsaken till läckaget var att en vattenmätare som hade installerats samma dag hade lossnat.

– Den var antagligen dåligt fastspänd och när trycket i rören ökade till kvällen lossnade den, säger vd:n för huvudentreprenören Wikcon, Matias Wik.

Enligt Wik kan det ta mellan två till sex månader innan allt har torkat till hundra procent.

– Torkningsmaskiner kommer att installeras inom juli månad som ser till att allt torkar ordentligt, säger han.

Kan fortfarande jobba i andra delar

Han tror ändå inte att tidtabellen för bygget förskjuts allt för mycket.

– Vi kan fortfarande jobba i delar av byggnaden där det inte finns några vattenskador. Så det lappar ihop såren ganska bra.

– Sedan tar vi itu med de vattenskadade delarna när de torkat.

Ursprungligen var det tänkt att bygget skulle bli klart i höst och tas i bruk 2020. Även om bygget inte skulle försenas av vattenläckaget, orsakar det ändå större kostnader.

– Vi talar om ett sexsiffrigt belopp, säger Wik.