Hoppa till huvudinnehåll

Ville Nieminen drömmer om att nå en tränarpost i NHL och är beredd att jobba för det: "Jag vill nå dit på något sätt, vad än som krävs"

Ville Nieminen på Pelicans bänk.
Ville Nieminen på Pelicans bänk. Bild: Jaakko Steenroos/AOP Ville Nieminen,Pelicans,ishockey

Pelicans-lotsen Ville Nieminen har drömmarna klara för sig. Att en dag få vara tränare i ishockeyns stora liga, NHL. Vägen dit är inte rak eller kort men Nieminen säger att han är beredd att ta de steg som krävs.

I en intervju med The Athletic (bakom betalmur) medger Nieminen att han drömmer om att komma tillbaka till Nordamerika, som tränare. Till Yle påpekar han att det är precis, och i nuläget enbart, en dröm det är fråga om.

– Drömmar och mål är inte riktigt samma sak. Ett mål är ännu inte påtagligt. Mitt mål är att framskrida i karriären, se världen och vara med i olika projekt. Precis som under spelarkarriären.

– Jag hade en intressant karriär. Jag vill uppnå det samma under min tränarkarriär, säger Nieminen till Yle Urheilu.

Ville Nieminen Pelicans i matchen mot HIFK.
Ville Nieminen inleder sin andra säsong som chefstränare för Pelicans. Ville Nieminen Pelicans i matchen mot HIFK. Bild: Matti Raivio/All Over Press Ville Nieminen,Pelicans,FM-ligan i ishockey

"Vad än som krävs"

Nieminen är realistisk och tror att en plats i NHL kommer först efter eventuella tränarposter i AHL eller i Kanada som juniortränare. Han har heller inte funderat på när en eventuell flytt till Nordamerika kunde vara aktuell. Som ung säger han ändå att vore idealt.

– En direkt plats i NHL, eller till och med AHL kan vara utopi. Jag vill nå dit på något sätt, vad än som krävs. Jag tog samma steg som spelare också. Ibland gick jag snabbt framåt, men det var alltid arbete bakom det och basen och utgångspunkten var alltid rätt.

Nieminen har också klart för sig vad han fortfarande behöver utveckla för att kunna nå sin dröm.

– Jag behöver erfarenhet och språkkunskap. De två måste definitivt finnas.

Nieminen vill kunna uttala sig klart och kraftigt. Han tror att bästa lärdomarna kommer i praktiken och också därför ser han att en plats som tränare i en juniorliga kunde vara ett bra första steg.

Steg för steg

42-åringen gjorde en lång karriär som spelare, innan han lade skridskorna på hyllan 2015. Han spenderade en stor del av spelarkarriären i Nordamerika, både i NHL och AHL.

Men också den karriären framskred steg för steg med spel först i finska ligan, sedan i AHL och därefter togs det stora steget till NHL.

Sammanlagt blev det tre säsonger i farmarligan innan han slog igenom i NHL säsongen 2000–2001. Den säsongen fick han också lyfta Stanley Cup-pokalen då hans Colorado Avalanche slog New Jersey Devils.

Ville Nieminen i Colorado Avalanche-tröja.
Ville Nieminen blev Stanley Cup-mästare 2001. Ville Nieminen i Colorado Avalanche-tröja. Bild: Imago Sport/AOP Ville Nieminen,Colorado Avalanche,ishockey

I och med sin långa spelarkarriär har Nieminen också samlat på sig en till nyttig och viktig sak: kontakter.

Han har också efter spelarkarriären följt vad som händer i NHL, kommenterat matcher, och varit på plats som inbjuden gäst på Winnipeg Jets träningsläger.

Han säger att finländare och finländska tränare är ett hett ämne efter framgångarna i de olika mästerskapen.

– Just nu frågar alla i Nordamerika vad som är grejen. Finländarna är uppskattade. Men de har sin egen kultur och den ska man alltid respektera, säger han.

Ville Nieminen började sin karriär som tränare 2015. Först var har chefstränare för KeuPa i Mestis, därefter assisterande tränare för ligalaget Jukurit och nu sedan 2018 chefstränare för Pelicans. Han tecknade i våras ett nytt kontrakt som sträcker sig till våren 2020.

Artikeln baserar sig på Yle Urheilus Valmentaja Ville Nieminen haluaa paiskia töitä, jotta ovet NHL:ään joskus avautuisivat – suomalainen osaaminen on nyt kovassa huudossa Pohjois-Amerikassa: "Kaikki kysyvät, mikä tämä homma on" skriven av Kirsi Teiskonlahti

Läs också

Nyligen publicerat - Sport