Hoppa till huvudinnehåll

Äntligen! Hurske en hundradelssekund under VM-gränsen med minsta möjliga vindmarginal – Korte och Richardsson förbättrade sina rekord

Nu har Finland tre löpare på 100 meter häck under VM-gränsen. I GP-tävlingen i Lapinlahti fick Reetta Hurske äntligen till det och tog sig under gränsen till Doha i statistikdugliga förhållanden. Segern i loppet gick emellertid till Annimari Korte, som förbättrade sitt PB.

– Nu är marginalerna på Reetta Hurskes sida, konstaterade kommentator Leif Lampenius.

Efter flera topptider i för hård medvind och misslyckanden i tillåtna förhållanden kom fullträffen äntligen i Lapinlahti. I det andra hetat klockade Reetta Hurske in 12,97 med exakt två meter i sekunden i ryggen.

En hundradelssekund under VM-gränsen med minsta möjliga vindmarginal.

– Jag kan inte riktigt förstå det här ännu. Löpningen kändes inte bra alls. Just nu är jag glad över att jag bestämde mig för att komma hit, säger Hurske själv i tv-intervjun.

Korte etta med ny pangtid

Segern i loppet gick emellertid till HIFK:s Annimari Korte. Korte diskades på grund av tjuvstart i det första heatet och med segern på spel klockade hon in 12,86.

Ett nytt personligt rekord. Tiden är dessutom bara två hundradelssekunder från OS-gränsen.

– En supertid! Vilket lopp, utbrast Lampenius.

Lika som Hurske hade Korte också svårt att förstå hur tiden kunde vara så bra i det småregniga Lapinlahti.

– Löpningen kändes dålig. Tiden var toppbra. Lite motsägelsefullt, säger en brett leende Korte i intervjun efteråt.

Inget personbästa för Raitanen...

Topi Raitanen var i sin tur ute efter att förbättra sitt personbästa efter ett långt höghöjdsläger. Men riktigt så bra gick det inte för hinderlöparen.

Raitanen låg i ledning ännu i den sista kurvan och fick på upploppet kämpa om segern med Algeriets Bilah Tabti. Raitanen kom dessvärre dåligt till det sista hindret, och förlorade kampen med en hundradelssekund.

Tiden? 8.22,76 – några sekunder från målet att komma under 8.20.

– Inte någon vidare dag för mig. Men det är ändå över en månad sedan jag senast tävlade. Så 8.20 kommer nog att bli verklighet inom kort. Att jag förlorade spurtkampen grämer förstås, säger Raitanen.

... men nog för Richardsson

Camilla Richardsson var också i farten i Lapinlahti, även om damernas hinderlöpning inte stod på programmet. Istället deltog Vasalöparen på 5000 meter – och gjorde en galant insats.

Efter en lång och effektiv spurt slutade hon tvåa med tiden 15.37,02 – en förbättring på 20 sekunder på personbästat.

Camilla Richardsson springer, 2018.
Camilla Richardsson. Camilla Richardsson springer, 2018. Bild: Matti Raivio/All Over Press Camilla Richardsson

– Ett strålande lopp, summerade kommentator Lampenius och fick medhåll av löparen själv:

– Det känns jättebra just nu. Det kändes avslappnat och bra. Jag bara väntade på att få börja lägga i en högre växel. Farten passade mig perfekt de första fyra kilometrarna och den sista kilometern öste jag sedan på, berättar hon i tv-intervjun.

Blygsamma spjutresultat

Det duggregniga vädret verkade inte alls passa spjutkastarna i farten i Lapinlahti. Antti Ruuskanen gick in i tävlingen som förhandsfavorit, men fick nöja sig med resultatet 77,42, som räckte till för en tredjeplats.

Segern gick till Litauen och Edis Matusevicius, som kastade 78,15 i den sista omgången.

– Jag tycker att träningarna har gått bra, så mina förväntningar var uppskruvade. Men inte blev det något resultat i dag, summerar en besviken Antti Ruuskanen.

– Jag ska nog få spjutet över 80 meter i en tävling som den här. Hoppas jag glömmer den här dagen snabbt, tillägger han.

Samtliga resultat från GP-deltävlingen i Lapinlahti hittas här.

Artikeln uppdaterad klockan 21.06