Hoppa till huvudinnehåll

Blir mässlingsvaccin obligatoriskt i Tyskland? Föräldrar med ovaccinerade barn kan få upp till 2500 euro i böter

vaccin.
En person som smittats av mässling sprider viruset cirka ett dygn innan de första symptomen märks. vaccin. Bild: EPA-EFE mässling

Tysklands regering har godkänt ett lagförslag om att mässlingsvaccin ska bli obligatoriskt för barn och för de som jobbar i skolor och på daghem.

Enligt lagförslaget skulle det obligatoriska mässlingsvaccinet också gälla personer som bor eller jobbar på mottagningscentraler.

Lagförslaget måste ännu godkännas av det tyska parlamentet. Ifall det godkänns måste barn från och med mars 2020 ha bevis på att de blivit vaccinerade.

Om föräldrarna inte kan bevisa att barnet är vaccinerat får barnet inte börja på daghem och föräldrarna kan få upp till 2500 euro i böter.

Mässlingsfallen ökar

I Tyskland har man varit oroad över den ökade mängden mässlingsfall. Enligt den tyska nyhetsbyrån DPA rapporterade man i fjol om 543 fall av mässling i landet och i år har redan över 400 fall rapporterats.

Forskningsinstitutet Rober-Koch-Institut berättade tidigare i år för tyska medier att cirka 93 procent av barnen som började skolan hade ett tillräckligt starkt skydd mot mässling.

Oöppnat MPR-vaccin
Mässlingen är en av de smittsammaste sjukdomar vi har. Oöppnat MPR-vaccin Bild: Jari Kovalainen / Yle läkare,vaccinering,immuniseringsprogram,mässling,mässlingsvaccin,Measles virus,hälsovård,Österbotten,Larsmo,Public Health Nursing,påssjuka,påssjuka,påssjukevaccin,röda hund,rödahundvaccin,vaccin mot mässling, påssjuka, röda hund,MPR-vaccin,MPR-vaccin

För att uppnå ett flockskydd mot mässling måste 95 procent av gruppen vara vaccinerade – då kan mässlingen inte sprida sig och även de som inte fått vaccinet är skyddade.

För att få ett tillräckligt starkt skydd mot mässling ska man ta den andra vaccinationsdosen ett par år efter att man tagit den första.

Mässling är en mycket smittsam infektionssjukdom. Viruset sprids genom kontakt- och droppsmitta genom luften.

WHO är bekymrad

Tyskland har även stött på kritik för att de vill göra just mässlingsvaccinet obligatoriskt. Enligt barnläkare borde kravet också utvidgas till andra vacciner så som mot påssjuka och röda hund.

Världshälsoorganisationen WHO har enligt STT varit oroad över den ökade mängden mässlingsfall i världen. I fjol ökade antalet fall med 50 procent.

Källa: AFP, DPA, STT

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes