Hoppa till huvudinnehåll

Blixten totalförstörde sexbarnsfamiljens hus

Pappa Christer Lundström väntar ivrigt på dagen familjen kan flytta hem igen.

För ett år sedan slog blixten ner i familjen Lundströms hus i Smedsby. Taket fattade eld och huset totalförstördes i branden. Nu är familjens nya hus snart färdigt. Christer och Henna Lundström hoppas kunna flytta in med alla sina barn innan skolstarten.

Christer Lundström står utanför familjens nybyggda hus i Smedsby i Korsholm. Arbetet med uteplatsen är i full gång och utsidan är så gott som klar.

Den som kör förbi längs Gammelstadsvägen och ser huset bakom de gula rypsåkrarna reagerar kanske inte ens på att huset är nybyggt. För ett år sedan stod här nämligen ett närmast identiskt hus. Men för familjen Lundström har mycket hunnit hända på ett år.

Det nybyggda huset framför ett gult rypsfält.
Familjen hoppas kunna flytta in i det nybyggda huset innan skolstarten i augusti. Det nybyggda huset framför ett gult rypsfält. Bild: Yle/John Råholm Smedsby, Korsholm,hus,christer lundström

Fick samtalet i färjeterminalen

Den 29 juli för snart ett år sedan befann sig Henna och Christer Lundström i hamnen i Umeå. Tillsammans med två av sina söner och deras fotbollslag väntade de på färjan hem till Vasa. Pojkarna hade vunnit guld i Umeå Fotbollsfestival och stämningen var på topp. Plötsligt förändrades allt.

- Min telefon hade gått sönder så jag satt i lugn och ro i färjekön. Då kom en förälder till en av pojkarna i laget springande och sa att jag genast måste komma till terminalen. Någon hade ringt och sagt att vårt hus brinner, säger Lundström.

Vad tänkte du då?

- Först tänkte jag att det kan ju inte vara något allvarligt. Kanske var det en brödrost som börjat glöda. Jag trodde att det skulle fixa sig. Sedan skickade pojkarna som var hemma en bild och jag fick se att taket stod i lågor. Det kändes overkligt och svårt att förstå att det här verkligen händer.

”Min telefon hade gått sönder så jag satt i lugn och ro i färjekön. Då kom en förälder till en av pojkarna i laget springande och sa att jag genast måste komma till terminalen. Någon hade ringt och sagt att vårt hus brinner.”

Familjen Lundström har sex söner. De två äldsta och de två yngsta pojkarna var hemma med mormor och morfar då blixten slog ner i huset. De tog sig alla snabbt ut och ingen skadades i branden.

För Henna och Christer och de två mellanpojkarna väntade en lång resa över Kvarken. Vågorna gick höga och blixt efter blixt lyste upp natthimmeln. De kunde inte göra annat än att vänta. Då de kom hem till Smedsby var det ingen vacker syn som väntade.

- Taket var bortrivet och det var ett stort hål rakt genom huset ner till första våningen. Väggarna var utbrända och det var sot och droppande vatten överallt. Dagen efter fick vi besök av en man från försäkringsbolaget. Han sa att det inte var någon fråga om saken, huset skulle rivas.

Familjen Lundströms hus efter branden.
Blixten slog ner i taket som fattade eld. Det stod snabbt klart att huset inte gick att rädda utan skulle rivas. Familjen Lundströms hus efter branden. Bild: Privat Brand

”Jag trodde inte att det var så allvarligt. Sedan skickade pojkarna en bild och jag fick se att taket stod i lågor.”

Kunde ni rädda några ägodelar?

- Brandkåren ringde medan branden ännu pågick och frågade om det var något i huset vi ville rädda. De fick ut några fototavlor med bilder på barnen. Det var allt.

- På nedre våningen kunde en del som varit i lådor och hyllor räddas, men mycket var helt dränkt från släckningsarbetet. Det mesta blev vi tvungna att slänga.

Ett av sovrummen efter branden.
Sovrummen på den övre våningen totalförstördes i släckningsarbetet. Ett av sovrummen efter branden. Bild: Privat Brand
Ett av sovrummen efter branden.
Det var sot och droppande vatten överallt beskriver Christer Lundström läget i huset efter branden. Ett av sovrummen efter branden. Bild: Privat Brand

Jakten på ett nytt boende börjande genast

För Henna och Christer finns det inte mycket tid att hämta sig från chocken att blixten slagit ner i huset. Med sex pojkar i familjen fick jakten på ett tillfälligt hus att bo i högsta prioritet.

Familjen Lundström på trappan in till huset en månad innan branden.
Henna och Christer Lundström tillsammans med sönerna Oliver, Oscar, Noah, Linus, Albin och Elliot. Bilden är tagen en månad innan blixten slog ner i huset. Familjen Lundström på trappan in till huset en månad innan branden. Bild: Privat familj

Korsholms kommun kunde erbjuda nödboende, men inte något som var tillräckligt stort för familjen. Som en första lösning flyttade familjen in hos Christers mamma och bror som bodde i närheten av varandra i Smedsby. Halva familjen bodde med barnens farmor och halva hos farbrodern.

Efter en tid lyckades familjen hitta ett hus som stått tomt ett stenkast från huset som brann ner . Där har de bott sedan dess. Under året som gått har arbetet med att bygga upp ett nytt hus på samma plats som tidigare varit i full gång.

Nu är det inte länge kvar tills familjen kan flytta hem igen. Familjen består nu av sju barn. I februari föddes nämligen lillasyster Ada. De hoppas kunna flytta in i huset innan skolan börjar igen i augusti.

Två bröder med sin lillasyster i famnen.
Familjen Lundström består nu av mamma, pappa och sju barn. Lilla Ada sitter här tillsammans med bröderna Albin och Elliot. Två bröder med sin lillasyster i famnen. Bild: Privat Barn

Bygger ett nytt hus på den gamla grunden

Det nya huset är byggt på samma grund som huset som brann ner. Huset är byggt enligt de gamla ritningarna och man har valt att göra så få förändringar som möjligt.

Christer Lundström jobbar ofta hemma i sitt kontor i garaget och visar runt då Yle Österbotten är på besök.

Christer Lundström på plats utanför bygget av familjens nya hus.
Christer Lundström väntar ivrigt på att familjen ska kunna flytta hem igen. Christer Lundström på plats utanför bygget av familjens nya hus. Bild: Yle/John Råholm bygge,man,christer lundström

- Här har de börjat sätta in köket. Köket blir på samma ställe som tidigare. Kyl och frys är på samma plats som förr och vi har valt köksluckor i samma stil som innan branden.. Köksön har flyttat kanske tio centimeter, men vi har inte ändrat mycket, säger Lundström.

Ett kök under byggprocessen.
Köket väntar ännu på luckor men snart kan familjen flytta in. Ett kök under byggprocessen. Bild: Yle/John Råholm byggande,kök

På nedre våningen finns föräldrarnas sovrum och ett rum till lilla Ada. En förändring man valt att göra är att man istället för att i köket ha full takhöjd upp till andra våningen byggt in ett tak för att få fler sovrum på vinden. Alla sex pojkar får nu ett eget sovrum.

En av de saker Christer ser mest fram emot med att flytta in i huset är att igen få tillgång till två badrum och en tvättstuga. I huset de hyr finns ett badrum av mindre modell och kön på morgonen kan stundvis vara mycket lång.

Hoppas kunna flytta in lagom till skolstarten

Allt har inte gått som på Strömsö med bygget. De har fått vänta på leverans av kakel och fått hem fel badkar de fått skicka tillbaka men tidtabellen ser ut att hålla.

Ingången till familjen Lundströms nya hus.
Utifrån är huset så gott som klart men inne finns en hel del jobb innan familjen kan flytta in. Ingången till familjen Lundströms nya hus. Bild: Yle/John Råholm bygge

Det finns en hel del kvar att göra. Rörmokaren ska installera toalettstol och vattenkranar och så ska köksskåpen sättas på plats. Till sist läggs golvet in och alla lister ska spikas fast. Familjen väntar otåligt och hoppas kunna flytta in innan skolstarten i augusti.

- Det går inte att beskriva hur mycket vi längtar efter att få flytta in. Pojkarna har varit redo länge. I vintras då vi la upp mellanväggarna och taket på övervåningen var på plats frågade pojkarna om vi kunde flytta in. En av pojkarna sa att han kan sova på golvet med täcke och dyna.

För familjen Lundström var det ett givet val att bygga upp huset på samma ställe som huset som brann ner.

- Det är inte någon fråga om saken. Det är här vi ska bo. Det här är pojkarnas hem. Vi älskar den här gården och läget.

Pojkar på gräsmatta som spelar fotboll på gården hemma.
Fotboll är familjens stora intresse. Pojkarna är ofta ute på gården och sparkar fotboll med varandra. Pojkar på gräsmatta som spelar fotboll på gården hemma. Bild: Privat fotboll

Att bygga ett nytt hus på samma plats var också det mest praktiska lösningen.

- Skulle vi ha byggt ett annat hus skulle vi ha fått en summa från försäkringsbolaget och blivit tvungna att själva vara ansvariga för allt. Nu då vi bygger ett likadant hus som tidigare fick vi en ansvarig byggmästare från försäkringsbolaget och de sköter om allt.

Det är inte någon fråga om saken. Det är här vi ska bo. Det här är pojkarnas hem.

Christer Lundström säger att han inte nog kan tacka alla som hjälpt familjen under året som gått.

- Vi är oerhört tacksamma för alla som hjälpt oss. Direkt efter att det hände fick vi otroligt mycket hjälp av vänner, släkt, grannar, bekanta och obekanta. Det är otroligt hur mycket hjälp vi fick.

Grävmaskin framför det brandskadade huset.Det nybyggda huset framför ett gult rypsfält.
Bild: Privat, Yle/John Råholm

Det nya huset är snart klart men familjen har ännu en sak kvar på sin önskelista innan de flyttar in. Sannolikheten för att en blixt ska slå ner två gånger på samma plats är inte stor men de planerar ändå att installera en åskledare på huset. En given plats på en av de nya väggarna har också de fototavlor som brandkåren räddade ur huset för ett år sedan.

- De ska vi givetvis hänga upp på väggen igen då vi flyttat in, säger Christer Lundström.

Fotograf: John Råholm