Hoppa till huvudinnehåll

Brexit under Boris ett moment 22 - den 23 juli möter kampanjlöftena den krassa politiska verkligheten

Boris Johnson
Boris Johnson är sannolikt Storbritanniens nästa premiärminister. Hur länge han är det är en annan fråga, säger professor Richard Whitman till Svenska Yle. Boris Johnson Boris Johnson

Det anses ytterst sannolikt att Storbritanniens nästa premiärminister heter Boris Johnson. Under Tories ordförandekamp har Johnson lovat att lösa brexit, på sätt eller annat. Då Johnsons löften möter den politiska verkligheten kan slaget bli hårt, säger en expert till Svenska Yle.

Ända sen Boris Johnson lyckades nå finalen i ordförandekampen har det setts som en självklarhet att partiets 160 000 medlemmar kommer att välja honom till ordförande.

Hans utmanare Jeremy Hunt anses inte just ha någon chans att utmana Johnson, vars rabulism och hårda men optimistiska brexitståndpunkter går hem hos Tory-medlemmarna.

Johnson har lovat att det inte ska bli fler dröjsmål i utträdet och att Storbritannien lämnar EU med eller utan avtal.

Han har samtidigt lovat att förhandla fram ett bättre avtal än Theresa May och samtidigt erbjudit sin partimedlemmar problemfria frihandelsavtal med både EU och USA efter utträdet.

Boris Johnson och Jeremy Hunt
I den sista kvalomgången fick Johnson 151 parlamentsledamöters stöd, utmanaren Hunt bara 77. Boris Johnson och Jeremy Hunt Boris Johnson

Kritikerna kallar Johnsons ståndpunkter och förslag vaga, djup okunniga eller helt falska och lyfter upp intervjun med BBC:s Andrew Neil som praktexempel.

I intervjun lyfter Johnson fram ett till synes enkelt svar på de hittills olösta handelsfrågorna ifall av ett avtalslöst brexit.

Då hans argument motbevisas är svaret klassisk Boris Johnson.

- Men varför denna defaitism? Varför denna negativitet? Varför kan vi inte bara lita på båda parternas bondförnuft och goda vilja för att få det här gjort, frågar Johnson.

Ingen linjedragning

Trots att Johnsons svar på brexitfrågor har kritiserats för att vara verklighetsfrånvända har hans stöd bland partimedlemmarna inte visat tecken på att sina.

Johnsons budskap under kampanjen ska ändå inte läsas som en förhandlingsplan eller ens en linjedragning, säger professor i politik och internationella relationer Richard Whitman vid University of Kent.

Tidtabellen för brexit i centrum då Tory-partiets ledarkandidater möttes i tv-debatt - Johnson fortsätter som storfavorit.

Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016.
Johnson har stött brexit sen kampanjen inför folkomröstningen. Sin ståndpunkt ska han ha bestämt kvällen innan kampanjen rullade igång. Londons borgmästare Boris Johnson gör Brexit-kampanj i Manchester den 15 april 2016. Bild: EPA / NIGEL RODDIS Boris Johnson,Storbritannien,Brexit,Europeiska kommissionen,Londons borgmästare,London,Manchester (Kentucky)

Än så länge har Johnsons budskap riktats till en mycket liten grupp, Tory-medlemmarna.

- Kandidaterna försöker tangera mycket specifika punkter som är viktiga för den här specifika gruppen. Det är därför omöjligt att dra slutsatser om vilken betydelse det som sägs under den här kampen kan ha för vilken politik Storbritanniens nästa premiärminister kommer att föra, säger Whitman.

Whitman påpekar att Tory-medlemmarna är äldre, vitare, sannolikare män och från England än britterna i stort.

En överväldigande majoritet stöder också till skillnad från väljarna i stort ett hårt brexit.

- Mest avgörande är att de tenderar att vara mer extrema eller ha mer rigida åsikter om brexit än väljarkåren i stort.

- Det innebär att kandidaterna är tvungna att komma med budskap som resonerar hos de här väljarna. Det gäller också att presentera vissa åsikter om brexit, säger Whitman.

Boris möter verkligheten

Om Johnson, eller kanske snarare när Johnson, utses till ordförande den 23 juli kommer ändå den krassa verkligheten emot.

För att komma så långt som till förhandlingar med EU, där han kan infria sina löften, måste Johnson lösa problemen på hemmafronten.

Vägskylt "Vägen stängd" med brittiska parlamentet i bakgrunden.
Det brittiska parlamentet är mycket mindre entusiastiskt över ett potentiellt avtalslöst brexit än Tory-medlemmarna. Vägskylt "Vägen stängd" med brittiska parlamentet i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Brexit,Storbritannien

Även om Johnson enligt alla mätningar har lyckats vinna partimedlemmarnas förtroende kommer han att möta både det oeniga brittiska parlamentet och en splittrad skara Tory-ledamöter dag ett som partiledare.

Whitman ser att Johnsons händer är bundna efter kampanjen och alla förändringar i retoriken kan kosta honom dyrt.

- För att nå så här långt har han skapat en koalition som är svår att hålla ihop. Han har å ena sidan övertygat anhängare av ett hårt brexit och å andra sidan fått stöd av anhängare av mjukare varianter, inklusive parlamentariker som röstade för det existerande avtalet.

- Hur man får det att gå ihop som premiärminister är svårt att se, säger Whitman.

Parlamentarisk mardröm

Johnson är ändå tvungen att få det att gå ihop för att få något gjort.

Tories har inte egen majoritet i parlamentet så alla beslut kräver inte bara hela partiets stöd, utan också stöd från Mays stödparti DUP.

Det brittiska parlamentet röstade om brexit den 14 mars 2019.
Båda stora partierna och parlamentet i stort är djupt splittrade inför brexit. Läget går knappast att lösa utan nyval, tror Whitman. Det brittiska parlamentet röstade om brexit den 14 mars 2019. Bild: EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT London,Brexit,Storbritannien

Sannolikt är han också tvungen att vinna stöd bland oppositionen, eftersom det sannolikt också i fortsättningen kommer att finnas motståndare i de egna leden till en hårdare brexitlinje.

- På något sätt måste han alltså ändra på sitt språk för att tackla verkliga problem, men samtidigt är det svårt att se vilka förändringar i sitt budskap han kan göra att utan att förlora något läger i den här koalitionen.

Kampanjgurun Johnsons ledarskap testas

Johnson är en erkänt skicklig kampanjpolitiker, men Whitman säger att hans ledarskap aldrig tidigare har prövats som det kommer att göra om han vinner ordförandekampen.

- Det är svårt att tänka sig förhållanden som är mer komplicerade än de här då en ny premiärminister tar över, säger Whitman.

Tories saknar inte bara majoritet, utan också en enad linje i den brinnande politiska frågan: brexit.

David Cameron på extrainkallad parlamentssession om kravallerna i Storbritannien
Också David Cameron styrde utan egen majoritet för Tories. Men han hade erfarenhet, ett enat parti och en stabil koalition bakom sig. David Cameron på extrainkallad parlamentssession om kravallerna i Storbritannien Bild: PRESS ASSOCIATION/EPA david cameron

Också då Storbritannien tidigare har varit i liknande situationer har politiken varit mer stabil.

Dessutom har politiker med lång erfarenhet av arbetet i parlamentet då suttit på premiärministerposten.

- Boris Johnson har inga meriter att visa upp då det gäller att leda det politiska arbetet i parlamentet.

- Vad vi vet om hans tidigare jobb är att han inte har styrt det dagliga. Han har lämnat detaljerna till andra och det kommer han inte att kunna göra som premiärminister, säger Whitman.

Moment 22

Whitman beskriver det läge Johnson står inför som ett moment 22.

En regering under Johnson behöver en klar vision för vad den vill åstadkomma i de förhandlingar Johnson har lovat, men det finns ingen majoritet för någon vision i parlamentet.

Samtidigt behöver Johnson en klar majoritet i parlamentet bakom sig för att kunna sätta sig ner vid förhandlingsbordet och börja förverkliga sin vision om att omförhandla utträdesavtalet.

- EU borde få en känsla av britterna har möjlighet att vara flexibla eller kan ro iland en något förändrad version av det nuvarande avtalet, alltså att det överhuvudtaget är nyttigt att förhandla, för att gå med på att öppna förhandlingarna igen.

Problemet är att de övriga 27 EU-länderna nu enligt Whitman måste försöka luska ut vad som är kampanjretorik och vad som verkligen är politisk strategi.

Om ett avtalslöst utträde verkligen är en strategi Johnson har anammat, borde EU nu bara försöka lindra de ekonomiska konsekvenserna och inte öda tid på förhandlingar.

Så länge det inte finns någon majoritet för någon lösning i brittiska parlamentet är nämligen utgångsläget att britterna lämnar EU den 31 oktober.

- För tillfället betyder dödläget i brittiska parlamentet att det inte finns någon nytta med nya förhandlingar före läget i Storbritannien är löst, säger Whitman.

Nyval sannolika

- Och det läget kommer sannolikt inte att lösas utan ett nytt parlamentsval, tillägger Whitman.

Whitman säger att han inte ser någon anledning att tro att det nuvarande parlamentet kommer att sitta hela sin mandatperiod.

Frågan är när och varför ett nyval blir oundvikligt.

Johnson vill sannolikt gå till nyval först då han har infriat sitt löfte om att förverkliga brexit, med eller utan avtal.

Storfavoriten Boris Johnson (till vänster) och tvåan Jeremy Hunt under tisdagens tv-debatt mellan de fem kvarvarande kandidaterna i tävlingen om att efterträda Theresa May.
Svår sits att vänta för den som utses till Tories nästa ordförande. Storfavoriten Boris Johnson (till vänster) och tvåan Jeremy Hunt under tisdagens tv-debatt mellan de fem kvarvarande kandidaterna i tävlingen om att efterträda Theresa May. Bild: EPA-EFE/JEFF OVERS / BBC NEWS HANDOUT Storbritannien,Boris Johnson,Jeremy Hunt

Men om han inte snabbt lyckas få en majoritet bakom sig i parlamentet kan nyvalet komma mycket snabbare än så.

Johnson själv har sagt att brexit utan avtal är bättre än ett fördröjt brexit.

Parlamentet har ändå redan tidigare röstat ner ett avtalslöst brexit och många ledamöter kommer sannolikt att göra sitt yttersta för att utesluta det alternativet.

- Då är det sannolikt att parlamentet inte ger honom sitt förtroende och det blir nyval förr snarare än senare, säger Whitman.

Historiskt val

Storbritannien skulle då gå till val under mycket udda politiska förhållanden.

Whitman frågar sig om Tories ordförandekamp de facto bara är den inledande akten i den verkliga premiärministerkampen, en kamp som kan visa sig bli historisk.

- De så kallade tredje och fjärde partierna är mycket mer relevanta än vad vi är vana med i brittisk politik, säger Whitman.

Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party".
Nigel Farage ledde sitt nya parti Brexit Party till seger i EU-valet, ett EU-val många brexitivrare ansåg att britterna inte borde ha behövt rösta i. Nigel Farage framför en skylt med texten "Brexit Party". Bild: All Over Press/NEIL HALL Nigel Farage,Brexit,Brexit Party

EU-valet visade att båda de stora partiernas, Tories och Labours, långvariga ställningar är hotade.

Både Liberaldemokraterna och Nigel Farages nya parti Brexit Party tävlar nu på allvar om att bli premiärministerparti.

- Man kan säga att Tories ledarskapskamp maskerar vad som egentligen är en kamp om premiärministerposten mellan fyra partier. Frågan är då bara hur nära den egentliga kampen är, säger Whitman.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes