Hoppa till huvudinnehåll

Författaren till Kommissarie Montalbano är död

Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun.
Salvo Montalbano, den sicilianske, matälskande kommissarien kämpar mot maffian, korruptionen och den undre världen Terävä ja omapäinen komisario Salvo Montalbano palaa ruutuun. Bild: ©FabrizioDiGiulio Yle TV1,Kommissarie Montalbano

Den italienska författaren Andrea Camilleri är död.

Han är mest känd för sin kriminalserie med kommissarie Salvo Montalbano som löser brott i den fiktiva, sicilianska staden Vigata.

Bil på italienska författaren Andrea Camilleri
Andrea Camilleri avled på ett sjukhus i Rom i dag Bil på italienska författaren Andrea Camilleri Andrea Camilleri

Camilleri har sagt att han hämtat mycket inspiration från den fiktiva kommissarien Jules Maigret, skapad av belgaren George Simenons.

TV-serien Komissarie Montalbano, som baserar sig på böckerna, är bland de mest populära serierna i Italien och har även fått stor internationell spridning, bland annat till USA och Iran. Serien har också sänts i Finland.

Språket är oftast en blandning mellan italienska och sicilianska, och innehållet i berättelserna belyser ofta aspekter av det sicilianska och italienska samhället.

Serien skapade också kontrovers tidigare i år när den tog ställning för båtflyktingarna som kommer över Medelhavet till Sicilien.

Camilleri blev 93 år gammal.

Läs också