Hoppa till huvudinnehåll

Google tar bort biljettförsäljningssajten Viagogos reklamer från sökmotorn

En mobiltelefon
En mobiltelefon Bild: Yle/Carolina Husu internet,google,elektronik,datorer,Telefon,Mobiltelefon,iPhone,smarttelefoner

Google tillåter inte längre biljettförsäljningssajten Viagogos reklamer i sin sökmotor, meddelar bland annat The Guardian. Enligt Google har sajten brutit mot företagets marknadsföringsregler och började på onsdagen ta bort reklamerna.

Förra året skrev Englands fotbollsförbund, musikindustrins organisation UK Music och flera av underhusets parlamentsledamöter under ett öppet brev till Googles ledning, var man bad om att företaget skulle ta bort Viagogos reklamer.

I brevet konstaterades att synligheten som de betalda reklamerna på Google kan leda, kan få människor att omedvetet köpa felaktiga biljetter från Viagogo till olika sport- och musikevenemang.

Enligt konsumenter har det funnits vilseledande information om bland annat biljettantal och priser.

I ett uttalande på onsdagen sa Google "Vi vill att människor kan få en upplevelse de kan lita på när de använder vår plattform som hjälp för att köpa biljetter.", enligt BBC.

Viagogo är inte en officiell biljettförsäljare, utan en sida var vem som helst kan sälja biljetter i andra hand.

En talesperson för Viagogo sa att de blev väldigt överraskade av Googles beslut, skriver The Guardian.

- Vi blev extremt överraskade när vi hörde om Googles oro i dag. Vi är övertygade om att vi inte har brutit mot Googles regler och vill reda ut det här så snabbt som möjligt med dem.

Problem i Finland också

Under de senaste två åren har konsumentskyddsmyndigheterna kontaktats omkring 500 gånger angående Viagogo, skriver Yle Uutiset.

I Schweiz, var Viagogo är grundat, har man väckt civilt åtal mot företaget, vars behandling ännu är på gång.

Domstolens beslut kommer att gälla alla olika språkversioner av sajten, så Finlands konsumentmyndighet väntar på beslutet från Schweiz före de tar till åtgärder.

I Storbritannien har man även väckt åtal mot sajten. Enligt landets konkurrensmyndighet CMA har sajten brutit mot konsumentskyddslagen och domstolen har befallt att företaget måste berätta om de eventuella riskerna som är involverade i biljetterna som säljs via nätsidan.

CMA tycker ändå inte att Viagogo har ändrat på sin verksamhet tillräckligt och myndigheten stämmer nu företaget.

Källor: BBC, Yle Uutiset, The Guardian.