Hoppa till huvudinnehåll

Hårda vindar har ställt till det för skärgårdstrafiken

Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid brygga.
M/S Jenny. Ett kryssningsfartyg ligger förtöjt vid brygga. Bild: YLE/Kia-Frega Prepula kryssningsfartyg,fartyg,M/S Jenny

Hård vind och hög sjögång ställer till problem för skärgårdstrafiken. I Karleby har flera avgångar till ön Tankar inhiberats på grund av vädret, medan man i Vasa lidit av passagerarbrist.

Fartyget M/S Jenny trafikerar mellan Karleby och ön Tankar. Hittills i juli har Jenny tvingats ställa in elva avgångar på grund av vinden och kraftig sjögång.

- Jag minns inte motsvarande från mina 20 år på sjön, säger Jennys skeppare Jari Sundbäck. Nordanvinden som nu har blåst i tre veckor har flera dagar drivit upp höga vågor.

Trots de inhiberade avgångarna så har säsongen hittills varit bra, med dryga 1500 resenärer. Fartyget som kan ta 177 passagerare har som mest tagit ombord 120 personer.

En kryssning inhiberas dagen innan planerad avgång. Det görs utifrån en helhetsbedömning av läget.

- Kryssningspassagerarna kommer ju från runtom i landet och de behöver få veta i god tid. En väderprognos som görs dagen innan håller ändå inte alltid streck, så det kräver fingertoppskänsla.

M/S Jenny avgår till Tankar sex dagar i veckan. Till Köpmanholmen i Larsmo gör man i sommar fyra färder.

Från Mässkär i Jakobstad meddear man att trafiken ut till ön löper normalt. M/S Mässkär avgår dagligen från gamla hamn.

Vädret avskräcker kunder i Vasa

I Vasa trafikerar M/S Tiira dagligen från inre hamnen till Jannes Saloon på Granskär. Maria Nabb vid saloonen säger att vinden och det svala vädret också påverkat trafiken för M/S Tiira.

- Det har varit väldigt blåsigt och kallt vilket gör att folk inte är lika lockade att åka ut på vattnet.

- I fjol då vädret var som varmast var båten full varje tur. I sommar har båten ofta varit halvfull.

M/S Tiira kan ta ombord 60 personer. För att båten ska avgå mot Granskär krävs minst tio personer och det har hänt ett flertal gånger den här sommaren att man inte kunnat avgå, konstaterar Maria Nabb.

På onsdagen avgick inte M/S Tiira eftersom det fanns risk för åska.

Hälften av de planerade kryssningsturerna från Maxmo skärgård och ut till Mickelsörarna har inhiberats på grund av den hårda nordanvinden. Däremot har turer från Svedjehamn till Valsörarna inte ställts in.

Artikeln baserar sig på "Kovat tuulet ovat vaikeuttaneet kesän risteilyliikennettä Kokkolassa – 11 risteilyä Tankarin saarelle peruttu" skriven av Iina Kluukeri

Artikeln kompletterad kl 14:40 med uppgifter om turerna till Mickelsörarna och Valsörarna.