Hoppa till huvudinnehåll

HJK vidare trots 0–2-underläge på Färöarna – så här fortsätter Champions League-kvalet

Riku Riski gjorde HJK:s båda mål.
Riku Riski gjorde HJK:s båda mål. Riku Riski gjorde HJK:s båda mål. Bild: Matti Raivio/All Over Press Riku Riski

Fotbollsklubben HJK höll på att göra det svårt för sig i Champions League-kvalet. Anfallaren Riku Riski som hoppade in i halvtid hittade ändå två gånger nätmaskorna i andra halvlek och HJK gick till sist vidare med klara siffror. För att ta sig till Champions League-gruppspelet behöver HJK besegra tre motståndare till.

HJK hade inför matchen 3–0 till godo på HB Torshavn efter hemmasegern för en vecka sedan. Det färöiska laget inledde ändå bäst och tog efter 17 minuter ledningen med 1–0 genom Sebastian Pingel.

I halvtid gjorde HJK ett dubbelbyte då Lassi Lappalainen och Riku Riski hoppade in men HB Torshavn hade HJK i gungning då Lasse Andersen utökade ledningen till 2–0 efter 56 minuter.

Efter 2–0-målet behövde Riski bara ett par minuter för hitta nätmaskorna. 1–2-reduceringen innebar att HB Torshavn hade behövt vinna med 5–1 för att gå vidare.

Då Riski i den 77:e minuten kvitterade till 2–2 var allt klappat och klart. Matchen slutade slutligen 2–2 och HJK gick vidare med 5–2 totalt.

– Vi gjorde det svårt för oss men vi tog oss vidare. Nu väntar en viktig ligamatch mot Ilves och vårt fokus är redan på den kampen, säger HJK:s chefstränare Toni Koskela på klubbens webbplats.

Belgrad nästa

HJK:s kvaläventyr fortsätter redan om en vecka. Onsdagen den 24 juli möter Helsingforslaget Röda Stjärnan i serbiska Belgrad. Returen spelas i Helsingfors onsdagen den 31 juli.

– Efter Ilvesmatchen börjar vi förbereda oss för nästa kvalmatch. Miika Takkula har varit på plats i Belgrad i dag för att scouta motståndaren, fortsätter Koskela.

Om HJK besegrar Röda Stjärnan behöver laget vinna över ytterligare två lag för att ta sig till Champions League-gruppspelet som börjar den 17 september.

Resultat:

HB Torshavn – HJK 2–2 (1–0)
17. 1–0 Sebastian Pingel
56. 2–0 Lasse Andersen
60. 2–1 Riku Riski
77. 2–2 Riku Riski

HJK vidare med 5–2 totalt.

Övriga resultat:

Shkendija (MKD) – Nõmme Kalju (EST) 1–2
Saburtalo Tbilisi (GEO) – Sheriff Tiraspol (MDA) 1–3
Valletta (MLT) – Dudelange (LUX) 1–1
Feronikeli (KOS) – The New Saints (WAL) 0–1
Röda Stjärnan (SRB) – Suduva (LTU) 2–1

Laget i fet stil avancerar till nästa omgång.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport