Hoppa till huvudinnehåll

HJK:s kommande Champions League-motståndare fick polisen att haja till: ”Deras anhängare hör till dem man måste följa noggrannast i hela Europa”

Bengaliska eldar under fotbollsmatch.
Röda stjärnan-ultras under det senaste Belgrad-derbyt, i april. Bengaliska eldar under fotbollsmatch. Bild: imago/Aleksandar Djorovic / All Over Press Bengalisk eld

HJK slog färöiska HB Torshavn med sammanlagt 5–2 och avancerar till den andra kvalomgången i Champions League. Där väntar Crvena Zvezda. En stor utmaning – både för klubben och för Helsingforspolisen.

Crvena Zvezda. Röda stjärnan från Belgrad.

Där HJK:s motstånd i den andra kvalomgången i fotbollens Champions League. Ett motstånd som verkligen inte går av för hackor.

I fjol tog sig laget hela vägen till gruppspelsfasen i turneringen, där de lyckas storskrälla och slog Liverpool med 2–0 på hemmaplan.

I den första kvalomgången i år var laget inte lika övertygande. Bortamatchen mot litauiska Suduva slutade 0–0, men returmötet på hemmaplan resulterade i en 2–1-seger för den decimerade serbiska truppen.

– Vi har som bäst en man på plats i Belgrad för att scouta motståndaren och vi får en detaljerad rapport av honom senare, säger HJK-lotsen Toni Koskela på klubbens webbplats.

"Deras rykte är välkänt"

Men det är inte bara HJK som scoutar motståndaren som bäst. Också Helsingforspolisen har fullt upp med att förbereda sig för returmötet i Helsingfors den 30 juli.

Det på grund av Röda stjärnans anhängare.

Belgrad-lagets ultras hör nämligen till de ökändaste i hela Europa. Derbymatcherna mot Partizan brukar spåra ur i våldsamheter mer än sällan.

En skadad polis ligger på marken.
En skadad polis under Belgrad-derbyt i april. En skadad polis ligger på marken. Bild: imago images / Aleksandar Djorovic / All Over Press huliganism

– Deras rykte är välkänt. Vi har bekantat oss med dem på internet. Vi är medvetna om vad som väntar oss, berättar överkommissarie Jere Roimu från Helsingforspolisen för Yle och fortsätter:

– Det finns många europeiska klubbar med aktiva supportrar, men den här klubbens anhängare hör till dem som man måste följa med noggrannast.

Större pådrag än under Helsingforsderbyna att vänta

I hemlandet har Crvena Zvezda-huliganerna bland annat slängt brinnande bengaler på poliser och orsakat upplopp efter matcher.

Till lagets bortamatch i Litauen var det endast ett tiotal anhängare som reste, men i Helsingfors kan serberna vara tio gånger fler. Enligt Roimu beror det på att laget har många anhängare också i Sverige, därifrån många förväntas resa till Helsingfors.

– Det handlar om ett internationellt samarbete och vi försöker alltid vara på kartan när det handlar om hur många fans som är på kommande. Det sista alternativet är att vi ingriper. Vi förbereder oss så att vi kan reagera på alla möjliga scenarion, säger han.

Överkommissarie Jere Roimu
Överkommissarie Jere Roimu. Överkommissarie Jere Roimu Bild: YLE/Rose-Marie Sundström jere roimu

Hur stort pådrag handlar det då om?

– Inte något som skulle sakna motstycke. Men ett större pådrag än vad Helsingforsderbyna orsakar, säger Roimu.

– Men det är HJK som i första hand ansvarar för arrangemangen och det gäller också säkerheten. Samtidigt handlar det om ett internationellt evenemang där vi vet att det finns spänningar, så också polisen måste vara förberedd, fortsätter han.