Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsministern krävde att tränarna sparkas efter debaclet – de tidigare världsspelarna Seedorf och Kluivert lämnar Kamerun

Patrick Kluivert och Clarence Seedorf.
Patrick Kluivert och Clarence Seedorf. Patrick Kluivert och Clarence Seedorf. Bild: imago/PRiME Media Images/ All Over Press Clarence Seedorf,Patrick Kluivert

I det afrikanska fotbollsmästerskapet vann Nigeria över Kamerun med 3–2 i åttondelen och de regerande mästarna fick tidigt tacka för sig. Strax därefter gick tränarna Clarence Seedorf och Patrick Kluivert samma öde till mötes. Kameruns idrottsminister Narcisse Mouelle Kombi krävde att tränarna ska gå och så blev också fallet.

Nederländarna Kluivert och Seedorf var världsstjärnor på 1990-talet och i början av 2000-talet. Den nu 43-årige Seedorf avslutade sin spelarkarriär i början av år 2014 och har efter det fungerat som chefstränare med svag framgång.

Uppdragen i italienska AC Milan (2014), kinesiska Shenzhen (2016) och spanska Deportivo La Coruna (2018) varade bara i under ett halvår och Seedorf tog i augusti 2018 över som Kameruns förbundskapten. Seedorfs assistent Kluivert hade i sin tur huvudsakligen fungerat som assisterande tränare före sitt landslagsuppdrag.

Kamerun står som värd för de afrikanska mästerskapen år 2021 och är därmed garanterad en plats. Afrikas VM-kval inför turneringen 2022 inleds förmodligen redan i slutet av året.

Algeriet och Senegal gör upp i finalen som spelas på fredagskvällen klockan 22.00.

Källa: Reuters

Artikeln korrigerad onsdagen den 17 juli klockan 14.17: Det är Algeriet och Senegal, inte Nigeria och Tunisien, som gör upp om mästerskapet.