Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Fortfarande stor brist på sommarvikarier inom äldrevården och Trumps utfall mot kongresskvinnorna fördöms

handtaget av en rollator i förgrunden. Harry i sin gungstol i bakgrunden
handtaget av en rollator i förgrunden. Harry i sin gungstol i bakgrunden Bild: Amanda Vikman / Yle hemvård,äldreomsorg,kimitoöns hemvård

Inrikes

I flera kommuner längs kusten är bristen på sommarvikarier inom äldrevården fortfarande stor. Det är den värsta sommaren någonsin, säger man om vikariebristen inom äldrevården i Åbo. I Borgå har man efter några tuffa veckor lyckats stabilisera läget då man rekryterat aktivt hela sommaren.

I oktober träder dem uppdaterade miljöskyddslagen i kraft och då ska ditt avloppssystem vara i skick. I Pargas, kommunen med tredje mest sommarstugor i hela Finland, befarar man att många stugägare en viss tid kan komma undan med undermåliga avlopp. Normalt har staden inga resurser att granska fastigheters avloppsanordningar. Ifall man i Pargas börjar utföra granskningar kommer staden i förstahand prioritera fast bosatta.

Utrikes

Trumps utfall mot kongresskvinnorna fördöms i kongressen. Bara fyra republikaner valde att rösta för en resolution där Trumps Twitter-inlägg fördöms. Nu vill en del ställa presidenten inför riksrätt.

EU-parlamentet valde Ursula von der Leyen som den första kvinnliga kommissionsordföranden. von der Leyen vann omröstningen med minsta möjliga marginal. Det här betyder att det kommer bli väldigt svårt för den utvalda kommissionsordföranden att få igenom större förändringar i EU-parlamentet skriver Svenska Yles korrespondent i Bryssel Rikhard Husu.

Läs också