Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan också ytterskärgården återvinna plast

Hittills har det inte varit möjligt att samla in plast i ytterskärgården.
Hittills har det inte varit möjligt att samla in plast i ytterskärgården. Hittills har det inte varit möjligt att samla in plast i ytterskärgården. Bild: Yle/ Nora Engström Aspö

Sydvästra Finlands avfallsservice och föreningen Håll skärgården ren tar itu med problemet att det inte går att sortera plastavfall i Åbolands ytterskärgård.

Nu får också öarna Aspö, Trunsö, Brunskär och Brännskär egna insamlingskärl för plastförpackningar.

Sjöbod och brygga på Aspö.
Både båtfolk och skärgårdsbor kan samla in plast på Aspö. Sjöbod och brygga på Aspö. Bild: Yle/ Nora Engström Aspö,väståbolands skärgård

Tidigare i sommar blev det också möjligt att samla in plast i Houtskär, Korpo och i Nagu.

Det är egentligen Finlands Förpackningsåtervinning Rinki som ansvarar för att plast samlas in i Finland, men Rinki-ekopunkterna finns bara i tätorter där de i främsta hand är placerade utanför stormarknader.

Lagen kräver att Rinki ska ha minst 500 plastinsamlingspunkter i hela landet och man räknar med att det är mest effektivt att placera dem i städer och på större orter.

Också större husbolag samlar in plast.

Det plast som samlas in i Finland förs till Riihimäki där en stor del kan återanvändas. Resten av plastavfallet bränns som energiavfall.

Ett försök som kan bli permanent

Vid Sydvästra Finlands avfallsservice och Håll skärgården ren berättar man att de har fått in många önskemål om plastinsamling i skärgården och nu gör man slag i saken.

Målet med plastinsamlingen är att ta reda på hur mycket plastförpackningar man kan samla in i skärgården och hur insamlingen går att förverkliga i praktiken.

Håll Skärgården Rens nya avfallsinsamlingsfartyg Roope i hamnen i Pärnäs.
Plastavfallet kommer att bäras ombord på m/s Roope för hand. Därför samlas mindre mängder plast in - åtminstone i början. Håll Skärgården Rens nya avfallsinsamlingsfartyg Roope i hamnen i Pärnäs. Bild: Yle/Linus Hoffman avfallshantering,avfallssortering,problemavfall,Roope,avfallsinsamling

Insamlingen testas nu på de här fyra mindre öarna eftersom servicefartyg M/S Roopes mottagningskapacitet för plastförpackningsavfall är begränsad.

Plast kommer att samlas in så länge som m/s Roope trafikerar och efter det kommer man att överväga om plastinsamlingen ska fortsätta också framöver.

När du samlar in plast ska du se till att man bara lägger torra och rena plastförpackningar i insamlingskärlet.

Logo för PVC-plast
Plast med den här symbolen ska sättas i blandavfallet och får inte sättas i plastinsamlingen. Logo för PVC-plast Bild: By User:Tomia - Own work, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=591687 polyvinylklorid

Till exempel smutsiga plastförpackningar såsom köttförpackningar nedsmutsade av marinad hör inte i hemma i insamlingen utan de sorteras som brännbart avfall, säger man vid Sydvästra Finlands avfallsservice.

Kom också ihåg att PVC-plast som är märkt med symbolen 03 eller 3 inte hör hemma i plastinsamlingen.