Hoppa till huvudinnehåll

På tv i kväll: Hinderlöparen Topi Raitanen testar formen efter långt höghöjdsläger – siktar på nytt personbästa

I kväll tävlar starka inhemska friidrottsnamn i GP-tävlingen i Lapinlahti. Hinderlöparen Topi Raitanen har tränat i Schweiz i tre veckor och ska försöka slå sitt en månad gamla personbästa. På damernas korta häck finns Matilda Bogdanoff, Reetta Hurske och Annimari Korte med.

Högsommarens årliga friidrottstävlingar i Lapinlahti har väldigt ofta bjudit på riktiga godbitar i varierande grenar. I en rad av somrar var det emellertid Tommi Eviläs längdhoppande som fick en speciell plats i savolaxarnas hjärta. Nu känns det som upplagt för Topi Raitanen.

Onsdagkvällens hinderlopp blir den första tävlingen någonsin som Raitanen gör direkt efter ett avslutat höghöjdsläger. De gångna tre veckorna tillbringade han uppe i Sankt Moritz i Schweiz. Det får liksom bära eller brista, han vill se hur det fungerar.

Öppna Instagram-inlägget

Avsikten är att försöka komma under 8.20. I Paavo Nurmi Games i Åbo i juni skrällde Raitanen med 8.21,47. En tid som inte förväntades komma riktigt så lätt som den gjorde. En tid som redan den också underskrider den tuffa OS-gränsen i grenen.

Kenyanen Lawrence Kemboi med ett ganska färskt rekord på 8.11 och algeriern Bilal Tabti är de deltagare som gjort bättre tider än Raitanen. Upplagt för ännu en lyckad spurt av något slag?

Idag nämner tränaren Janne Ukonmaanaho snabbheten och snabbuthålligheten som Topi Raitanens främsta kvaliteter i internationell hinderkonkurrens. Något som nog inte så mången ännu tänkte när orienterarkillen från Tusby från och med 16-årsåldern började rada upp FM-guld också på långa löpsträckor på bana.

För exakt en vecka sedan i Frankrike fick Camilla Richardsson, Vasa IS, för sin del hinderlöpningen att fungera utmärkt kort efter avslutad höghöjdsvistelse, då hon underskred VM-gränsen med 9.38,93. Också hon är med i Lapinlahti på 5000 meter där en tid under 16 minuter naturligtvis skulle sitta bra.

Starkt häckstartfält

Aftonens två lopp på 100 meter häck skulle den här gången bli dueller mellan HIFK-löparna Matilda Bogdanoff och Annimari Korte. Men ännu bättre ska det bli. Också universiadtvåan Reetta Hurskes namn har nu dykt upp. Förhållandena borde vara utmärkta med tjugo grader och en lätt vind.

Öppna Instagram-inlägget

Nooralotta Neziri tävlar för sin del om några dagar i Diamond League i London och är därför inte på plats i Savolax. Men Bogdanoff känns just nu precis lika intressant som de övriga. Det kan mycket väl vara nu som hon levererar en tid under 13,00 som fjärde finländska löpare i år.

Det var just i Lapinlahti Bogdanoff för fem år sedan satte sitt långvariga personbästa med 13,12. Åren efter det förde med sig en hel del hälsobekymmer, men i sommar har det blivit 13,11 och det med mersmak. Själv anser hon sig idag vara bättre på allt, också på det så viktiga startskedet.

Spjutkastaren Ruuskanen visar upp sig

En stor friidrottare från Lapinlahtis grannsocken går också in för att förgylla sommarkvällen på den speciella arenan nere i tallskogen söder om kyrkbyn. Antti Ruuskanen har tävlat tre gånger i sommar – och vunnit tre gånger.

I Raseborg nådde Ruuskanen hela 85,15 och är nominerad för VM. Och han är frisk, vilket gör honom själv, och mången annan, väldigt glad. Att Pielavesikastaren är speciellt inställd på att prestera bra i just Lapinlahti gäller den här gången ännu mer än förr. Åtminstone sex 80-meterskastare borde finnas på plats.

Tolv GP-grenar står på programmet, förutom de nämnda också 100 meter, 1500 meter, längd och stav för herrar, samt 200 meter, 1500 meter, kula och diskus för damer.

Sändningen kör igång klockan 18.30 i TV2 och på Arenan.