Hoppa till huvudinnehåll

Sommarliv utan sommarstuga - är det ens möjligt?

Röd stuga med vita knutar i sommargrönska på Berghamn i Houtskär.
Alla känner inte ett behov av en sommar ute på stugan. Röd stuga med vita knutar i sommargrönska på Berghamn i Houtskär. Bild: Yle/Linus Hoffman Skärgården (öar),Houtskär,Pargas,sommarstugor,skärgårdshemman

Visst är det möjligt att ha en trevlig sommar utan att varken besöka eller själv äga en sommarstuga. Det säger Pargasbon Jannica Lindqvist och Åbobon Johanna Wassholm.

Enligt Statistikcentralen fanns det i slutet av förra året över en halv miljon fritidshus i Finland.

De finlandssvenska kommunerna Pargas och Kimitoön toppar antalet fritidsbostäder, med Pargas stad på tredje plats och Kimitoöns kommun på trettonde plats.

Så hur känns det att bo i områden, där var och varannan har en sommarstuga, och inte själv äga en?

Det vet Jannica Lindqvist, 22 år gammal och hemma från Pargas. Hon har inte vuxit upp med ett sommarstugeliv, varken i familjen eller bland släkt och vänner.

Strand på midsommar
Naturen och havet tilltalar inte alla. Strand på midsommar Bild: Yle midsommarfirande

"Vi bor på landet så jag har inte känt något behov av en sommarstuga"

Jannica Lindqvist är ändå inte bitter. Tvärtom, så upplever hon inte att hon missat något även om hon inte vuxit upp med en sommarstugetradition.

- Min familj bor på landet, så jag har hela tiden haft tillgång till natur och hav. Därför har jag inte känt något behov av en sommarstuga.

Istället har hon umgåtts med vänner och syskon under somrarna i byn.

Jag söker ledighet någon annanstans ifrån. Till exempel resor eller något sånt. Jag har inget behov av sommarstuga.― Pargasbon Jannica Lindqvist som inte har någon sommarstuga i familjen
jannica lindqvist i blåvitrandig skjorta framför en lövbuske
Jannica Lindqvist säger att man inte behöver någon sommarstuga om man bor på landet eller i skärgården och har nära till havet. jannica lindqvist i blåvitrandig skjorta framför en lövbuske Bild: Yle/Jasmine Nedergård Pargas,jannica lindqvist

"Skönt att bara vara hemma"

Nu i vuxen ålder satsar hon också på att resa runt i Finland och i Sverige, eller bara ligga på stranden och ta det lugnt.

- Det är ganska skönt att bara vara hemma och inte behöva åka iväg. Det skulle vara jobbigt att alltid resa till en sommarstuga på somrarna, tror jag, om jag skulle ha en.

- Dessutom ser man inte av sina vänner som man har i hemstaden eller orten där man bor om man ofta är på en sommarstuga.

Vad är det bästa med att inte äga en sommarstuga?

- En mindre fastighet att ta hand om. Man behöver inte klippa gräset, skrattar Lindqvist.

Badstrand
Man behöver inte ha en sommarstuga vid havet för att kunna simma - allmänna badstränder lockar många under sommaren också. Badstrand Bild: Yle/Fredrika Sundén playa de la pott

Trots att hon inte saknat en sommarstuga i livet så tänker hon nog köpa en ifall hon väljer att i framtiden bo i en storstad, långt bort från havet.

"Jag är ingen naturmänniska"

Johanna Wassholm är en annan som inte äger en sommarstuga. Men till skillnad från Lindqvist, så bor hon faktiskt i en storstad, och längtar ändå inte efter en egen sommarstuga.

Wassholm är nämligen Åbobo sedan 30 år tillbaka och forskar i historia vid Åbo Akademi.

- Jag besöker gärna sommarstugor ett par gånger per sommar, men några nätter räcker för mig.

Det bara finns inget intresse. Jag är ingen naturmänniska, jag längtar inte ut till det enkla livet och allt som har med det att göra, det är bara nåt som inte har att göra med mig alls.― Åbobon Johanna Wassholm som inte heller äger någon sommarstuga, och som inte vill ha en heller.
Lusthusets tak, blått inuti och mossa ovanpå.
Det krävs ofta en hel del arbete att hålla igång en sommarstuga, något som varken Lindqvist eller Wassholm går igång på just nu. Lusthusets tak, blått inuti och mossa ovanpå. Bild: Svenska Yle/Louise Bergman Nelin,Cronström,sommarstugor,stugliv,minne,arv,donationer

Sommarstugan känns som en börda

Liksom Lindqvist gillar Wassholm att resa när hon har semester. Och eftersom hon är forskare har hon också möjlighet att resa lite när hon tycker, förklarar hon.

- För mig skulle det nog vara mer en börda att ha en stuga, för då måste man lägga tid på den. För mig är det viktigare att se mig omkring i världen, och nu kan jag göra det utan att behöva känna ansvar för något ställe som inte betyder något för mig.

johanna wassholm framför en världskarta
Johanna Wassholm vill leva minimalistiskt och satsar hellre på att resa under sommaren än att spendera tid vid någon stuga. I sommar väntar tågresa längs Transsibiriska järnvägen. johanna wassholm framför en världskarta Bild: Yle/Jasmine Nedergård forskare,johanna wassholm
Det är roligt att hälsa på till en sommarstuga, men när jag hör riktigt inbitna stugägare berätta hur stuglivet börjar långt före sommaren, då man ska så, sköta om och bygga runt och på sommarstuga, då känns det skönt att få vara i stan.― Johanna Wassholm

Sommarstugeliv är en serie på åtta avsnitt som alla går att hitta på Arenan.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle