Hoppa till huvudinnehåll

WHO: Ebolaepidemin i Kongo utgör ett internationellt hot

Ebolavaccination
Ebolavaccination. Ebolavaccination Bild: WHO Hemorragisk feber, Ebola,Guinea,Världhälsoorganisationen,West Africa,ring vaccination,vaccin

Världshälsoorganisationen WHO har utlyst internationellt nödläge på grund av ebolaepidemin i Kongo.

Enligt organisationen beror det här bland annat på att epidemin pågått i över ett år och har spridit sig till storstaden Goma som är belägen på gränsen till Rwanda. Mer än en miljon människor bor i Goma.

Det utlysta nödläget borde leda till mer internationellt stöd och hjälp att tackla sjukdomen.

Epidemin har i nuläget lett till mer än 1 600 dödsfall. Mer än 2 500 människor har smittats.

Det tog 224 dagar för 1 000 människor att smittas, men bara 71 dagar för barriären till 2 000 fall att spräckas. Varje dag rapporteras 12 nya fall.

Det är bara fyra gånger som WHO utlyst internationellt nödläge. En av dessa gånger var ebolaepidemin i Västafrika, som började år 2014 och som slutligen ledde till mer än 11 000 dödsfall.

WHO har i flera månader sagt att resurserna för att hantera epidemin är bristfälliga. Då uppskattade organisationen att man behöver 98 miljoner dollar för att tackla epidemin. 54 miljoner saknades.

Ebola är ett virus som orsakar plötslig feber, svaghet, muskelsmärtor och halsont. Därifrån utvecklas symptomen till kräkning, diarré och blödningar.

Sjukdomen leder oftast till död på grund av organsvikt och vätskebrist.

Läs också

 • Allt fler i Finland väljer tåget – smidigt och miljövänligt

  Tåg är enklare än flyg, säger passagerare till Svenska Yle.

  Tågtrafiken ökar kraftigt i Finland och intresset för tågresor ser inte ut att minska. Enbart i juli gjordes 1,2 miljoner resor, en ökning med 13 procent. Orsakerna är många, men enligt VR påverkar även klimatdiskussionen. Svenska Yle har pratar med nöjda tågresenärer som bekräftar att smidigheten och miljön får dem att välja tåg.

 • Nya demonstrationer i Hongkong- nu kräver hongkongborna allmän rösträtt

  Demonstranterna ber Storbritannien om hjälp

  Tiotusentals hongkongbor trotsade tidigare idag förbudet att demonstrera och gav sig igen ut på gatorna i Hongkong efter några dagars lugn. Demonstranterna samlades först utanför det brittiska konsulatet för att be Storbritannien hjälpa sin forna koloni.

 • Dramapodd: Vem våldtog Liv på skolgården?

  Hela skolan fuckas upp av en våldtäkt efter en fest.

  Efter en blöt fest slocknar Liv och vaknar våldtagen ute på gården. Stämningen i hela skolan trasslas till i jakten på den skyldige och fler hemligheter dyker upp i podden "Det som hände Liv".

Nyligen publicerat - Utrikes