Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska parlamentet gjorde förebyggande brexitrevolt mot Johnson - svårare att tvinga igenom hårt brexit mot parlamentets vilja

Brittiska parlamentet i session.
Brittiska parlamentet strax före omröstningen som ses som ett uppror mot Boris Johsnon, före han ens har tillträtt som premiärminister. Brittiska parlamentet i session. Bild: EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / HANDOUT MANDATORY CREDIT: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Storbritannien,Storbritanniens parlament

Många Toryledamöter trotsade partiets linje och röstade för ett lagförslag som försöker binda Boris Johnsons händer om ett hårt brexit. Johnson hade hotat att ajournera parlamentet för att hindra ledamöterna från att ingripa mot ett hårt brexit.

Det brittiska parlamentet röstade med klara siffror för att göra det svårare att ajournera parlamentet då brexittidsfristen den 31 oktober närmar sig.

En ajournering innebär att parlamentet inte sitter och alltså inte kan fatta beslut.

Lagen om att göra en ajournering svårare ses som en förebyggande åtgärd mot förhandsfavoriten i Tories ordförandekamp Boris Johnson.

Han har lovat att Storbritannien ska lämna EU då tidsfristen löper ut, antingen med eller utan avtal.

Parlamentet har ändå upprepade gånger röstat mot ett avtalslöst utträde, ett så kallat hårt brexit.

Johnson har därför hotat att ta till en ajournering av parlamentets session för att förhindra ledamöterna från att ingripa mot ett hårt brexit.

Odemokratiskt, skandalöst

Åtgärden har fått hård kritik för att vara odemokratisk. En ajournering av parlamentet sker varje år, men har senast använts för politiska syften på ett motsvarande sätt på 1600-talet.

Lagförslaget gör det nu gällande att parlamentet måste sitta i session under den mest kritiska tiden för brexittidsfristen för att diskutera aktuella ärenden.

Många av Johnsons egna partikamrater röstade i strid med partiets linje för lagförslaget, som godkändes med 315 röster mot 274.

Toryledamoten Dominic Grieve.
Dominic Grieve var en av de ledande Toryledamöterna bakom lagförslaget. Toryledamoten Dominic Grieve. Bild: EPA-EFE/NEIL HALL Storbritannien,Dominic Grieve,Konservativa partiet

- Vårt jobb är att se till, eller åtminstone försöka se till, att landet styrs på ett hållbart sätt. Det är vårt jobb att skydda landet, sade Tory-ledamoten Dominic Grieve, en av ledamöterna bakom lagförslaget.

- Tanken om att avbryta parlamentets arbete på det här sättet i oktober, vid ett viktigt vägskäl i landets historia, att parlamentet inte skulle kunna sitta och uttrycka sin åsikt och sin vilja. Jag skulle kalla det skandalöst, sade justitieminister David Gauke till BBC inför omröstningen.

Flera andra ministrar i den sittande regeringen, inklusive finansminister Philip Hammond, lade ner sina röster, i strid med Tories partilinje.

Åtminstone en vice minister, Margot Wright vid kulturministeriet, rapporteras inte bara ha lagt ner sin röst utan röstat för förslaget.

Wright meddelade efter omröstningen att hon lämnar sin post.

Ministrarna i fråga var enligt Reuters sådana som troligen inte får behålla sina poster under nästa premiärminister, på grund av för mjuka åsikter i brexitfrågan.

- Premiärminister May är så klart besviken över att ett antal ministrar trotsade partiet då de inte röstade i eftermiddags. Hennes efterträdare kommer utan tvekan att beakta det här då han väljer sina ministrar, sade en den avgående premiärministern Theresa Mays talesperson.

Första upproret mot Boris

Omröstningen var alltså riktad mot en presumtiv partiordförande och premiärminister Boris Johnson.

Johnson har lyckats bygga en koalition bakom sig som består av ledamöter med mycket olika brexitståndpunkter.

Boris Johnson
Boris Johnson mötte sin första utmaning från ett parlament som inte vill se något hårt brexit redan före han hade utsetts till premiärminister. Boris Johnson Boris Johnson

- För att nå så här långt har han skapat en koalition som är svår att hålla ihop. Han har å ena sidan övertygat anhängare av ett hårt brexit och å andra sidan fått stöd av anhängare av mjukare varianter, inklusive parlamentariker som röstade för det existerande avtalet.

- Hur man får det att gå ihop som premiärminister är svårt att se, sade professor Richard Whitman vid Universitet i Kent till Svenska Yle i onsdags.

Torsdagens omröstning ses nu som det första interna upproret mot Johnson, som kommer före han ens officiellt har utsetts till premiärminister.

Omröstningen åskådliggör tydligt hur svårt det blir för Johnson att få sin vilja igenom i parlamentet, där han möter motstånd inte bara från oppositionen utan också sina egna partikamrater på den mjukare sidan av brexit.

Källor: Reuters, The Guardian, BBC, AFP, AP

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes