Hoppa till huvudinnehåll

Camilla Richardsson i sitt livs form – krossat två personliga rekord inom en vecka: “De här tiderna har mognat under många år”

Camilla Richardsson löpte nytt personligt rekord på 5 000 meter i Lapinlahti.
Camilla Richardsson löpte nytt personligt rekord på 5 000 meter i Lapinlahti. Camilla Richardsson löpte nytt personligt rekord på 5 000 meter i Lapinlahti. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson,friidrott

Förra veckan klarade Camilla Richardsson VM-gränsen på 3 000 meter hinder med nytt personligt rekord. På onsdagen putsade hon sitt rekord på 5 000 meter med tjugo sekunder. Egentligen tror jag inte att det här är någon sjuk formtopp jag har för tillfället, säger Richardsson.

– Det har faktiskt varit en av de bättre veckorna! utbrister 25-åriga Richardsson efter onsdagens rekordlopp i Lapinlahti.

En vecka tidigare hade hon löpt huvuddistansen 3 000 meter hinder för första gången under 9.40,00. Loppet i Frankrike var hennes första efter ett höghöjdsläger.

– Nog kände jag redan i Sankt Moritz att någonting hände när det började lossna ordentligt. Jag hade förväntat mig att VM-gränsen skulle gå någon av de närmaste veckorna. Att det kom så snabbt var en fin överraskning.

De fina takterna fick fortsättning i Lapinlahti där Richardsson noterades för tiden 15.37,02 på 5 000 meter.

– Jag har känt hela veckan att det har varit väldigt bra flyt på. Inte är jag jätteförvånad att det kom PB men inte hade jag förväntat mig en sådan här tid, konstaterar Vasa IS-löparen efter rekordputsningen på tjugo sekunder.

Camilla Richardsson jublar efter målgången i Lapinlahti.
Camilla Richardsson jublar efter målgången i Lapinlahti. Camilla Richardsson jublar efter målgången i Lapinlahti. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson,friidrott

– Det är meningen att jag ska ha en formtopp nu, men jag hade inte riktigt förväntat mig att jag skulle toppa så här.

“Hur saakeli ska det här ännu vända?”

Richardsson var inte i rekordordform under början av säsongen. I sommarens första lopp på huvuddistansen 3 000 meter hinder, i GP-tävlingen i Joensuu i mitten av juni, var tiden hyfsad men inte bättre än 9.52,46.

– Jag hade lite panik under försommaren när det inte riktigt rullade på, och Jukka (tränaren Keskisalo red.anm.) påstod att sommaren börjar först efter det här lägret. Jag funderade att “hur saakeli ska det här ännu vända?”, men nu har det nog svängt ordentligt. Nu är det bara att köra på ordentligt medan man har bra flyt.

– Det kommer många viktiga tävlingar och det är bara att se glad ut och springa fort.

De viktigaste tävlingarna före VM i Doha, som går först i september-oktober, är Kalevaspelen, lag-EM och Sverigekampen.

– Egentligen tror jag inte att det här är någon sjuk formtopp jag har för tillfället. Det här är förhoppningsvis, vad jag tror, min standard för tillfället. Ifjol fick jag ju inte visa vad jag tränat för, och ifjol var jag i mycket bättre form än de tiderna jag sprang på försommaren.

– Inte är det så att det kommer ett trettio sekunders skutt i år inte. De här tiderna har mognat under många år, och nu äntligen börjar de komma fram. Jag tror att det är bara att köra på mot VM.

Träningsuppehåll före VM

Efter Sverigekampen i slutet av augusti är det ett en månad kvar till VM i Doha. Då är det mer eller mindre tomt i tävlingskalendern både nationellt och internationellt i flera veckors tid.

Camilla Richardsson slutade tvåa i loppet bakom vitryskan Katsiarina Karnejenka.
Camilla Richardsson slutade tvåa i loppet bakom vitryskan Katsiarina Karnejenka. Camilla Richardsson slutade tvåa i loppet bakom vitryskan Katsiarina Karnejenka. Bild: Lehtikuva Camilla Richardsson,friidrott

I september tänker Richardsson bygga upp en ny formtopp, men vill också få in någon tävling före VM.

– Vi ska fundera lite vart jag far på läger inför VM. Om till exempel Jukka är med på de lägren så kan han ju “hara” åt mig ett inofficiellt tävlingslopp så att man får den där känslan, om man inte hittar en riktig tävling.

– Eller om man far på läger där det är ett stort gäng kan man dra ihop och fara till sportplan och dra en tävling en eftermiddag. Någon slags tävling måste man ju få in där.

Situationen med ett VM sent in på hösten är ny och annorlunda för alla, inte bara Richardsson.

– Det är väldigt nytt och väldigt konstigt för allihopa, men för mig har det ju varit guldvärt att det är så här sent, så har jag inte behövt stressa alls. Jag har fått komma in i säsongen försiktigt och lugnt. På det viset har det varit väldigt bra för mig.

– Jag har just också varit på läger i ett par-tre veckor, och det fungerar bra för mig när jag kommer hem från hög höjd. För mig är det inte ett så stort problem, medan för vissa andra kanske det är mera problem att hålla många veckor utan tävling.

Camilla Richardsson intervjuades av Leif Lampenius.

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Äntligen! Hurske en hundradelssekund under VM-gränsen med minsta möjliga vindmarginal – Korte och Richardsson förbättrade sina rekord

Nu har Finland tre löpare på 100 meter häck under VM-gränsen. I GP-tävlingen i Lapinlahti fick Reetta Hurske äntligen till det och tog sig under gränsen till Doha i statistikdugliga förhållanden. Segern i loppet gick emellertid till Annimari Korte, som förbättrade sitt PB.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport