Hoppa till huvudinnehåll

FC Inter hade Brøndby i gungning trots tröstlöst utgångsläge: "Spelar vi så här i ligan så kommer ingen att vinna över oss"

Juuso Hämäläinen och Filip Valencic firar Inters 2–0-mål.
Juuso Hämäläinen och Filip Valencic firar Inters 2–0-mål. Juuso Hämäläinen och Filip Valencic firar Inters 2–0-mål. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Filip Valenčič,Juuso Hämäläinen

Tre finska lag spelade i Europa League-kvalets första omgång. I returen hemmabesegrade FC Inter danska Brøndby med 2–0 men det räckte inte till avancemang. Trots att RoPS hemma fick en drömstart mot skotska Aberdeen får även Rovaniemilaget tacka för sig. KuPS ska senare i kväll ska försöka förvalta sitt goda utgångsläge i Vitryssland.

I Europa Leagues första kvalomgång lyckades Åbolaget FC Inter för en vecka sedan stå emot Brøndby i 65 minuter. Matchen i Danmark stod 1–1 efter en dryg timmes spel men Brøndby vann till sist med 4–1. Ett hopplöst utgångsläge inför returen, trodde många.

I Åbo bjöd lagen på en jämn duell men det var Inter som fick utdelning i början av den andra halvleken. Niko Markkula gjorde först 1–0 i den 52:a minuten och ett par minuter senare ökade Filip Valencic på till 2–0.

Ett 3–0-resultat hade tagit Inter vidare men det blev inga fler mål, vilket innebär att Brøndby avancerar med 4–3 totalt.

– Det var en alldeles strålande match av oss. Spelar vi så här i ligan under den resterande delen av säsongen så kommer ingen att vinna över oss, sade målskytten Markkula till Yle.

– Visst grämer det nu att vi i Danmark släppte in tre mål på tio minuter.

Brøndbys mittback Paulus Arajuuri fick nöta bänk i 90 minuter innan han fick hoppa in i slutminuterna.

Pangstart för RoPS

RoPS, som förlorade med 1–2 i Skottland mot Aberdeen, fick en drömstart på sin hemmamatch som var slutsåld.

Hoppa över Twitterpostning

Redan i den andra minuten hittade Tarik Kada nätmaskorna med ett distansskott. I den 26:e minuten fick Aberdeen en straff som Sam Cosgorve förvaltade och det stod 1–1 i halvtidsvilan.

– Straffen var förstås helt onödig. Före det var vi ett tajt och bra lag. Defensiven fungerade, men de förvaltade sina chanser. På slutet satsade vi allt på offensiven, sade RoPS-spelaren Juho Hyvärinen till Yle efter matchen.

Ett 2–1-resultat hade tagit matchen till förlängning, men RoPS fick inte hål på Aberdeenmålvakten Joe Lewis.

Istället punkterade Lewis Ferguson i slutsekunderna matchparet med sitt 2–1-mål och Aberdeen avancerar till nästa omgång med 4–2 totalt.

Resultat:

FC Inter – Brøndby (DEN) 2–0 (0–0)
52. 1–0 Niko Markkula
56. 2–0 Filip Valencic

Brøndby vidare med 4–3 totalt.

RoPS – Aberdeen (SCO) 1–2 (1–1)
02. 1–0 Tarik Kada
27. 1–1 Sam Cosgrove (på straff)
90+4. 1–2 Lewis Ferguson

Aberdeen vidare med 4–2 totalt.

Vitebsk (BLR) – KuPS 1–1 (1–0)
27. 1–0 Artem Stargorodskij
53. 1–1 Babacar Diallo

KuPS vidare med 3–1 totalt.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport