Hoppa till huvudinnehåll

Filmer ingen trodde på (men som blev moderna klassiker) – The Blair Witch Project

Heather Donahue i närbild då hon filmar sig själv.
Hur kunde det gå så fel? tänker Heather (Heather Donahue). Heather Donahue i närbild då hon filmar sig själv. Bild: United Archives / AOP The Blair Witch Project,Heather Donahue

Kan man göra en skräckfilm för 60 000 dollar och samtidigt skapa ett populärkulturellt fenomen?

Tre unga filmstuderande beger sig ut i skogen för att filma en dokumentär om den underliga myten om häxan i skogen. Men sedan går de vilse, hör underliga ljud om natten och kommer till sist fram till ett öde hus.

Det låter inte som en särskilt nyskapande skräckfilm. Men faktum är att The Blair Witch Project (1999) blev en sensation.

Joshua Leonard och Michael Williams i filmen Blair Witch project 1998.
Kan du överhuvudtaget läsa kartan? Joshua (Joshua Leonard) och Michael (Michael C. Williams) börjar bli irriterade. Joshua Leonard och Michael Williams i filmen Blair Witch project 1998. Bild: United Archives / AOP The Blair Witch Project,Joshua Leonard,Michael C. Williams

Idéen bygger på att det vi ser är filmmaterial man hittat, så kallat “found footage”, efter att de tre filmstuderandena försvann.

De bilder vi ser är tre unga människor som sakta förlorar vettet av skräck. Allt medan de febrilt försöker filma och förstå det som sker omkring dem och med dem.

“I'm scared to close my eyes, I'm scared to open them! We're gonna die out here!”― The Blair Witch Project

Improviserad skräck med ett litet korn av sanning

För regi och manus stod Daniel Myrick och Eduardo Sánchez. De träffades under sin filmutbildning och delade samma fascination för skräckfilmer där man kombinerade det dokumentära med fiktion.

Alltså byggde de upp en myt kring häxan i Burkittsville I Maryland och skapade en webbsida med fejkade polisrapporter om tre filmstuderande som försvunnit.

Sedan fann de tre unga skådespelare som var bra på att improvisera. Och så begav de sig ut i skogen för att filma.

Heather Donahue i filmen Blair Witch project 1998.
Heather är den som in i det sista desperat fortsätter filma och hennes nattliga monolog då hon inser att det är kört är mästerlig. Heather Donahue i filmen Blair Witch project 1998. Bild: Rex Features / AOP The Blair Witch Project,Heather Donahue

Skådespelarna fick inte veta hela handlingen, utan varje dag gavs nya instruktioner om hur handlingen gick framåt och åt vilket håll de förväntades röra sig i skogen.

De visste att det hela var en skräckfilm men tröttheten och hungern var inte alltid spelad.

Den bästa skräcken skapar du i fantasin

Som åskådare är vi med dem när de springer runt i skogen eller försöker förstå de underliga stenhögarna som uppenbarat sig vid tältet. Och vi är med dem i tältet när de nattetid försöker förstå de konstiga ljud de hör.

Bilden är skakig och svajig. Och egentligen ser vi ingenting. Och kanske just det är det geniala. Vi skapar själva skräcken i filmen.

Joshua Leonard och Michael Williams i filmen Blair Witch project 1998.
Tror ni att vi hittar ut från skogen? Joshua Leonard och Michael Williams i filmen Blair Witch project 1998. Bild: Artisan / Everett Collection / AOP The Blair Witch Project,Joshua Leonard,Michael C. Williams

The Blair Witch Project var inte den första filmen som byggde på idéen om upphittat filmmaterial (Cannibal Holocaust från 1980 räknas ibland som den första).

Men Blair Witch blev ett populärkulturellt fenomen och inspirerade en räcka av liknande filmer (Paranormal Activity 2007, Rec 2007 och Cloverfield 2008).

Så blev du rädd då du såg The Blair Witch Project?