Hoppa till huvudinnehåll

Fredsaktivisten och miljökämpen Ulla Klötzer: Jag har suttit fängslad för min övertygelse

Porträttbild på miljöaktivisten Ulla Klötzer
Ulla Klötzer, miljöaktivist, fredskämpe och pensionerad lärare från Rudolf Steinerskolan i Helsingfors. Fortfarande vikarierar hon där ibland, när tiden tillåter vid sidan av aktivismen i Kvinnor mot atomkraft och Kvinnor för fred. Porträttbild på miljöaktivisten Ulla Klötzer Bild: Parad Media. Grafik: Miro Johansson/Svenska Yle Vegas sommarpratare,miljöaktivister,Ulla Klötzer

Vegas sommarpratare Ulla Klötzer engagerade sig redan i slutet av 1970-talet i miljöfrågor. I sin förtvivlan sökte hon sig till partipolitiken, men insåg rätt snabbt att hon inte passade in.

Istället har hon ägnat ett helt liv åt aktivism på gräsrotsnivå.

Det hela fick sin början då Ulla Klötzer blev mamma i slutet av 1970-talet.

- Har man satt barn till världen börjar man fundera över framtiden och eventuella barnbarn och hur världen ska se ut för dem, säger hon.

Hon fick två döttrar och har i dag också fyra barnbarn. Och många “bonusbarn”.

- Eftersom jag också, mer eller mindre i misstag, blev lärare i Rudolf Steinerskolan och stannade kvar till pensioneringen, växte barnaskaran betydligt, ler Klötzer.

Försökte med partipolitik

Som ett första steg i sitt engagemang för miljön gick hon med i Svenska folkpartiet, men insåg rätt snabbt att hon var för radikal i miljöfrågor.

Hon bytte till De Gröna, där hon rentav valdes till partiets viceordförande. Men inte heller där ansåg hon sig passa in.

- Jag tvingades, via mycket sömnlöshet och svåra överväganden, att krypa till korset. Jag insåg att jag beträffande atomkraft, EU- och fredsfrågor var helt kompromisslös, säger Klötzer.

Valde aktivismen - har aldrig ångrat sig

För partierna gäller det att kompromissa och kohandla för att säkra en plats i regeringen. För Ulla Klötzer fanns det alltför mycket som inte var förhandlingsbart.

- Mitt val stod mellan partipolitik - med risk för att bli tvungen att gå med på oacceptabla kompromisser - och medborgaraktivism med stor frihet. Jag valde aktivismen och det har jag aldrig ångrat, säger Klötzer.

Fredsaktivisten och miljökämpen Ulla Klötzer i Tjernobyl. Står med munmask och tittar mot kameran.
Ulla på besök i Tjernobyl år 1996, tio år efter kärnkraftsolyckan. Fredsaktivisten och miljökämpen Ulla Klötzer i Tjernobyl. Står med munmask och tittar mot kameran. Bild: Privat miljöaktivism

Kärleken till miljön växte under barndomen på landet

Troligtvis fick allt ändå sin början redan långt innan de egna barnen föddes. Ulla Klötzers kärlek till miljön kommer från den lyckliga barndomen på en kombinerad bondgård och handelsträdgård i Esbo.

- Mina föräldrar uppfostrade mig att stå för mina handlingar och att på egen hand reda ut trassel med kompisar.

I bostäderna stod alla möbler, fotografier och personliga tillhörigheter orörda - ingenting fick föras ut från den dödsdömda zonen i Tjernobyl

- Mina enda lekkamrater var tre pojkar i min egen ålder, så jag fick nog lära mig att vara rätt tuff. Något som jag verkligen har haft nytta av som miljöaktivist och fredskämpe, säger Klötzer, känd för sin snabba replik och orädda debatteknik i radio och TV.

Hårresande upplevelse i Tjernobyl

Ulla Klötzers engagemang i miljö- och fredsrörelsen har tagit henne på otaliga demonstrationer och konferenser världen över.

En av de tyngsta resorna gick till Tjernobyl i Ukraina, där hon besökte den övergivna staden Pripjat.

Vi fick sitta i finkan utan mat hela dagen, på iskalla stengolv

- Utrustade med skyddsdräkter, blyskor och skyddsmasker vandrade vi omkring på lekplatser, i skolor och bibliotek där alla föremål låg kvar kringspridda av vinden.

- I bostäderna stod alla möbler, fotografier och personliga tillhörigheter orörda - ingenting fick föras ut från den dödsdömda zonen. Det var en hårresande upplevelse, säger en skakad Klötzer.

Suttit fängslad

Ett par gånger har hon också suttit fängslad för sin övertygelse. Både i Tyskland och hemma i Finland.

- Under en demonstration mot byggandet av kärnreaktorn Olkiluoto 3 i Raumo haffades vi av polisen tidigt en morgon.

- Vi fick sitta i finkan utan mat hela dagen, på iskalla stengolv, trots att det fanns madrasser staplade på varandra i rummet intill. Vilket svineri av polisen. Vid 17-tiden skrevs vi ut och jag fick sedan betala 300 euro i böter, säger Klötzer.

Seportaget
Miljöaktivisten och fredskämpen Ulla Klötzer Seportaget Bild: Tommi Seitajoki ulla klötzer

Kritisk till Finlands linje

Demonstrationen hjälpte inte. Reaktorn Olkiluoto 3 är snart färdigbyggd, dessutom byggs det mera kärnkraft i Pyhäjoki. Klötzer är inte nådig i sin kritik.

- Bygget av Olkiluoto 3 skulle kosta 3,2 miljarder. Nu är prislappen redan uppe i hisnande 10 miljarder för oss skattebetalare.

- Dessutom ska Finland som första land i världen snart slutförvara kärnavfall i berggrunden i Onkalo-grottan. Samma metod har inte godkänts av miljödomstolen i Sverige. Men här bygger vi på utan debatt, rasar Klötzer.

Gnistor av hopp

Läget för jordklotet är på många sätt alarmerande. Men Klötzer vägrar låta sig nedslås och ser flera ljusglimtar, som hon talar om i sitt sommarprat i Yle Vega.

- Unga, modiga aktivister som svenska Greta Thunberg och ursprungsamerikanen Xiuhtezcatl Martinez höll båda oförglömliga tal i FN, bara 15 år gamla.

Flera europeiska länder håller dessutom på att avveckla kärnkraften, med Tyskland i spetsen.

- Tyskarna har redan stängt åtta reaktorer. Och Belgien, Schweiz och Spanien följer i deras spår. Till och med Frankrike ska skära ner på produktionen. Men fy skam för Finland, säger Ulla Klötzer.

Den musikfria podcasten kan du ladda ner och lyssna på utomlands.

Sommarpraten sänds i Yle Vega varje vardag kl. 10.03 och 22.15.

LÅTLISTA:
John Lennon: Imagine
Marvin Gaye: Mercy, Mercy Me
Julian Lennon: Saltwater
Midnight Oil: Beds Are Burning
Elton John: If There’s A God In Heaven
Yael Deckelbaum: Prayer Of The Mothers
Khaled Mouznar: Dawn (ur filmen Kapernaum)
Louis Armstrong: What A Wonderful World

Nyligen publicerat - Vega