Hoppa till huvudinnehåll

Hybridhall planeras i Karleby: "Har vi råd att låta bli att investera?"

Projektledare Jarmo Nissi
Projektledare Jarmo Nissi. Projektledare Jarmo Nissi Bild: Yle/Kjell Vikman fotbollsstadion,Karleby,jarmo nissi

Hybridhallen kommer att ersätta den nuvarande Idrottsgården i Karleby och omfattar också en fotbollsstadion för 4 000–5 000 personer om den politiska viljan kan uppbådas i Karleby. Under hösten ska det utredas vilket intresse företag och privatpersoner har för att gå in i projektet.

Enligt planerna ska staden Karleby endast vara en minoritetsägare i bolaget och redan i höst måste pengar tas in för planering av hybridhallen. De politiska besluten borde fattas ganska snabbt efter nyåret anser stadsdirektör Stina Mattila.

Investeringen går lös på cirka 30 miljoner, men driften är ett större problem enligt Mattila.

– Det är fortfarande tajt och tufft med ekonomin. Ser man på stadens utveckling får man ändå fråga sig om vi har råd att låta bli den här investeringen, säger Mattila.

Hybridarenan placeras i Idrottsparken invid simhallen
Hybridarenan placeras i Idrottsparken invid simhallen. Hybridarenan placeras i Idrottsparken invid simhallen Bild: Yle/Kjell Vikman fotbollsstadion,Hybridarena

Den förre utvecklingsdirektören i Karleby, Jarmo Nissi, är projektledare för hybridhallen. Han har tid för sitt uppdrag fram till årsskiftet.

– Jag skall kartlägga helheten både vad gäller innehåll och finansiering, liksom bolagsformen. Stadens önskemål är att enbart ha en minoritetspost för egen del i bolaget.

Driften är en stor fråga och Jarmo Nissi säger att staden bör vara beredd på att köpa upp timmar när det gäller skolornas behov och seniortimmar dagtid.

Stor betydelse för Karleby

Alla tre, stadsdirektör Stina Mattila, utvecklingsdirektör Jonne Sandberg och projektledare Jarmo Nissi bedyrar den stora betydelse som hybridhallen skulle ha för Karlebys dragningskraft.

– Den är en del av livskraften, det är viktigt att kunna ordna evenemang som drar folk och som gör att folk vill flytta till Karleby, säger Jonne Sandberg.

Projektledare Jarmo Nissi, stadsdirektör Stina Mattila och utvecklingsdirektör Jonne Sandberg i Karleby
Projektledare Jarmo Nissi, stadsdirektör Stina Mattila och utvecklingsdirektör Jonne Sandberg i Karleby. Projektledare Jarmo Nissi, stadsdirektör Stina Mattila och utvecklingsdirektör Jonne Sandberg i Karleby Bild: Yle/Kjell Vikman fotbollsstadion,Karleby,jonne sandberg

Mattila säger att politikerna måste bestämma sig om bygget av hybridhallen står först i tur eller om det handlar om ishallen eller simhallen, vilka man också borde göra nånting åt.

– Jag prioriterar hybridhallen, men det är politikerna som bestämmer, säger Mattila.