Hoppa till huvudinnehåll

Mässlingsvaccin blir obligatoriskt i Tyskland - THL: Tvång kan leda till färre vaccinationer

Mässlingsviruset fotograferat i mikroskop.
Mässlingsvirus. Mässlingsviruset fotograferat i mikroskop. Bild: All Over Press/Alamy Mässling,virus

I Tyskland ska de bli obligatoriskt att vaccinera barn mot mässling. De som inte kan visa upp intyg på att barnen är vaccinerade riskerar att få böter. I Finland finns inga sådana planer, säger man på THL.

Angela Merkels regering har godkänt ett lagförslag som sannolikt kommer att leda till att det blir obligatoriskt att vaccinera barn mot mässling. Enligt förslaget ska föräldrar som låter bli att vaccinera sina barn vara tvungna att betala 2 500 euro i böter.

I Tyskland har flera mässlingsepidemier brutit ut de senaste åren. Det här beror på att det inte är tillräckligt många som är vaccinerade, säger Mika Salminen är direktör på avdelningen för hälsosäkerhet på institutet för hälsa och välfärd.

- För att ett land eller ett område ska vara skyddat krävs det att 95 procent av befolkningen är vaccinerade eller immuna mot mässling, säger Mika Salminen.

En demonstration mot vaccintvånget i Rom den 28 juli 2017.
En demonstration mot vaccin i Italien 2017. En demonstration mot vaccintvånget i Rom den 28 juli 2017. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI Italien,vaccin

På vissa områden i Tyskland har läget varit så kritiskt att täckningsgraden har sjunkit under 80 procent - och då är det en svår situation, berättar Salminen.

Bättre täckningsgrad i Finland

I Finland finns det några områden där den kritiska nivån inte nås, men i det stora hela är läget mycket bättre än i Tyskland.

Mika Salminen berättar att THL bedömer att det inte är en bra idé att ta till tvångsåtgärder för att säkra att täckningsnivån hålls på en tillräckligt hög nivå.

- Om man tar till tvångsåtgärder sker två saker. En del av befolkningen börjar ta vaccinet, men sedan finns det befolkningsgrupper som lätt börjar se det här som ett intrång på den personliga bestämmanderätten och blir ännu mer skeptiska.

Mika Salminen utanför THL
Mika Salminen säger att THL noga följer med hur läget utvecklas. Mika Salminen utanför THL Bild: YLE/Isabella Mattsson mika salminen

Enligt Salminens analys finns det då alltså risk att tvångsåtgärderna paradoxalt nog resulterar i att färre vaccinerar sig.

Vår bedömning är att det i vår situation sannolikt vore en stor risk att börja med tvångsåtgärder.― Mika Salminen, THL.

Dags att se sig i spegeln

Vaccinationsmotståndet verkar ha ökat de senaste åren. Salminen säger att det är dags för hela hälsosektorn att se sig i spegeln när det kommer till vaccineringar.

- Man har ansett att vaccineringarna är så självklara att de inte behöver motiveras för föräldrarna.

Vaccin mot svininfluensa.
Förtroendet för vacciner fick sig en törn när vaccinet mot svininfluensan orsakade narkolepsi hos en del av befolkningen. Vaccin mot svininfluensa. Bild: EPA / Boris Roessler vaccin,svininfluensavaccin

Tack vare vaccineringarna är sjukdomarna så sällsynta att det är bra att påminna föräldrar om varför de finns. Speciellt föräldrar som läser falsk information på nätet och i andra kanaler, säger Salminen.

Svininfluensavaccinet, som orsakade narkolepsi hos en liten del av befolkningen, tror Salminen också att kan påverka tilliten till vacciner.

- Man måste komma ihåg att det var ett mycket tråkigt undantagsfall.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes