Hoppa till huvudinnehåll

Mer blågröna alger – både till havs och i insjöarna

Mellstens badstrand, alger i havet
Mellstens badstrand, alger i havet Bild: Yle/Helena von Alfthan gäddvik

Förekomsten av blågröna alger har ökat längs Finlands kuster, och på södra och sydvästra havsområdena finns stora mängder alger som blandats med vatten.

Enligt Finlands miljöcentrals nyaste rapport (18 juli) har blågröna alger rapporterats på Finska viken, Skärgårdshavet och Bottenhavet. Allmänheten har också gjort iakttagelser i trakten av Vasa.

Även i insjöarna har de blågröna algerna ökat, även om mängderna inte är lika stora som vanligt så här års.

Blågröna alger har noterats vid 33 observationsplatser landet runt, och vid åtta av dessa platser rör det sig om stora mängder. Förra veckan kom observationer från 14 av platserna.

- Om det varma och lugna vädret fortsätter, kommer sannolikheten för rikligare ytblomning av blågröna alger att öka, säger gruppchef Marko Järvinen vid Finlands miljöcentral.

I insjöarna brukar mängden blågröna alger och ytblomningen oftast nå sin kulmen under de första veckorna i augusti.

Blågröna alger förekommer som vanligast i näringsrika sjöar.

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

  • Harsyran är vintergrön

    De syrliga bladen kan ätas året runt.

    Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

Nyligen publicerat - Natur