Hoppa till huvudinnehåll

Sociala medier kryllar av bilder på gamlingar - men vad gör FaceApp med dina foton och din användardata?

Hand med telefon.
Vad händer med dina bilder på FaceApp? Enligt företaget Wireless Labs raderas de efter två dygn. Hand med telefon. Bild: AFP / Lehtikuva FaceApp

Efter att du godkänt FaceApps användarvillkor har det ryska företaget Wireless Labs rätt att använda dina bilder i princip hur som helst. De goda nyheterna är att du fortfarande äger rätten till ditt eget ansikte.

Bilder på kompisar som gamlingar med rynkor och grått hår har fyllt flödena på alla sociala medier de senaste dagarna - det är applikationen FaceApp som genom AI visar hur vi skulle se ut som gamla.

Säkerligen har bilderna framkallat flera skratt, vem skulle inte vilja veta hur man ser ut som 80-åring? Bilderna har också hållit en hög kvalitet och slutresultatet ser skrämmande realistiskt ut.

FacApp.
Roligt? Visst. Säkert? Nja. FacApp. Bild: Laura Hyyti / Yle FaceApp

Förutom skratten har FaceApp under de senaste dagarna också skapat en hel del negativa rubriker. Appen ägs av det ryska företaget Wireless Labs och då man använder den godkänner man samtidigt att företaget fritt får använda och dela användarens bilder och information. Medgivande går inte att ta tillbaka och gäller för all framtid.

FaceApp populäraste appen i 121 länder

Appen släpptes redan 2017 och har varit populär alltsedan starten, men det är först under den senaste tiden som antalet användare skjutit i höjden. FaceApp har laddats ner över 100 miljoner gånger på Google Play, och var den populäraste appen i hela 121 länder, enligt Forbes.

Flera medier rapporterar nu om faror gällande appens hantering av användarnas bilder och information.

I USA vill senatorn Chuck Schumer att FBI ska utreda hur användarna kan garanteras att deras data raderas när de raderar appen, och vad som händer med användarnas data.

- Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA, säger Chuck Schumer.

Dessutom uppmanas demokraternas kampanjförare att omedelbart radera appen.

Du äger fortfarande rättigheten till ditt eget ansikte

Enligt FaceApps användarvillkor har företaget rätt att i princip göra vad de vill med användarnas bilder.

Då du går med på appens användarvillkor godkänner du att företaget använder ditt ansikte och namn till vilket ändamål som helst och under obestämd tid.

De goda nyheterna är att du fortfarande äger rätten till ditt eget ansikte, men Wireless Labs har ett evigt, oåterkalleligt och roayaltyfritt lov att använda dina uppgifter hur de vill.

Bolaget har också rätt att sälja vidare informationen till tredje part.

Vart tar all användardata vägen?

Bilderna på dig som 80-åring används troligtvis inte för några mer skurkaktiga ändamål än för att exempelvis skapa fejkade identiter eller profiler på Twitter.

Knappast finns du heller i med i den ryska federationens federala säkerhetstjänst FSB:s lista.

Enligt Peter Kostadinov från PhoneArena är det möjligt att bilderna på dig exempelvis hamnar på en reklamskärm i Moskva, men högst sannolikt används de för att bygga tjänster inom ansiktsigenkänning.

FaceApp
Det är inget nytt fenomen att företag samlar in användardata. FaceApp Bild: AFP / Lehtikuva FaceApp

Kostadinov rekommenderar därför att undvika appen.

Enligt Forbes finns det inga bevis i det här skedet för att FaceApp skulle använda användardata för oärliga ändamål.

Wireless Labs har dementerat påståenden om att företaget skulle utnyttja användarnas bilder och information. Enligt företaget kan bilder sparas endast korta stunder, medan största delen av fotona raderas från servern efter två dygn.

Ingen information har heller skickats till Ryssland eller en tredje part, intygar Wireless Labs.

Ingenting är gratis på internet

Transport- och kommunikationsverkets expert på dataskydd vid Cybersäkerhetscentret, Samu Turunen, har följt med diskussionerna kring FaceApp.

- Jag skulle inte säga att man måste vara orolig över saken, men man bör känna till hur den data man överlåter till appar används.

Om appen inte kostar, så är informationen man matar in troligtvis värd pengar.

- Det här stämmer överens med de flesta andra gratisappar, säger Turunen.

Han påminner också om att det inte handlar om ett nytt fenomen. Facebook, Twitter och andra appar och chattverktyg sportar med samma sak.

Läs alltid igenom alla avtal, också på nätet

Turunen föreslår att man alltid läser igenom användarvillkoren noga. Vilket få gör.

- Man borde vara lika noga då man läser igenom avtalet i en app som om man skrev på ett skriftligt avtal, säger Turunen.

I fråga om FaceApp säger Turunen att även om företaget inte i det här skedet använder den lagrade datan så kan det förändras i framtiden.

- I framtiden kan datan vara guld värd.

Turunen misstänker att bilderna kan användas för att skapa bildbanker.

Att appen skapat stort rabalder i USA beror antagligen på att det handlar om ett ryskt företag, säger han.

Artikeln baserar sig på Some on nyt täynnä kuvia vanhuksista, kiitos suositun puhelinsovelluksen – venäläisen FaceAppin tiedonkeruu aiheutti kohun.

Läs också