Hoppa till huvudinnehåll

Vad vill du fråga Naturväktarna?

Naturväktarnas programledare Joakim Lax bakom blå blommor.
Kvällens programledare är Joakim Lax. Naturväktarnas programledare Joakim Lax bakom blå blommor. Bild: Marcus Rosenlund Naturväktarna

Har du en fråga om djur och natur? Eller har du sett något intressant du vill dela med dig av? Hör av dig till sändningen och fråga eller berätta.

Hans Hästbacka och Jörgen Palmgren svarar 18.7 på lyssnarnas frågor om djur och natur tillsammans med programledare Joakim Lax.

Naturväktarna sänds direkt i Yle Vega och på Yle Arenan torsdagar klockan 19.22–21.00.

Skicka din fråga till Naturväktarna

Du kan skicka en bild med din fråga, per e-post till natur@yle.fi.

Under sändningen kan du också ringa till numret 0600 11 12 13. Då är du i kö och när det blir din tur är du med i direktsändningen.

Man får gärna skicka brev och paket till oss – d.v.s. icke levande kryp eller fynd från naturen i en ask. Då kan experterna känna, mäta, lukta och se på fyndet med förstoringsglas och lättare säga vad det är för en art.

Brev, paket eller vykort skickas till Naturväktarna, PB 12, 00024 Yle.

Lyssnarnas frågor med bilder publiceras i vår bildblogg.

Här kan du höra på sändningen på Yle Arenan. Första delen:

och andra delen:

Läs också

Natur

  • Tussilago, hästhov eller hosthäva

    Förr användes tussilago som hostmedicin.

    Det behövs bara en liten snöfri markplätt för att de lysande gula tussilagoblommorna ska titta fram. Blomknopparna utvecklats redan under föregående höst och därför är tussilagon redo att blomma mycket tidigt om våren.

  • Blåsippan är inte alltid blå

    Den kan vara lila, lilaröd och till och med vit.

    Då blåsippan, Hepatica nobilis, slår ut i blom är våren här på allvar. De första blommorna dyker vanligtvis upp i början av april, då tjälen gått ur marken. Blåsippan och tussilagon är de växter som blommar tidigast i vårt land, i april-maj. Blåsippans stora, rosettställda, treloberade blad och de färdigt utvecklade blomknopparna bildas året innan och övervintrar.

Nyligen publicerat - Natur