Hoppa till huvudinnehåll

Åren i Nordamerika har öppnat NHL-stjärnan Artemij Panarins ögon – riktar hård kritik mot Vladimir Putin: "Han förstår inte vad som är rätt och fel längre"

Artemi Panarin ryktas vara intresserad av att i sommar flytta till New York City, Florida eller Kalifornien.
Artemij Panarin. Artemi Panarin ryktas vara intresserad av att i sommar flytta till New York City, Florida eller Kalifornien. Bild: Richard A. Whittaker/Icon Sports/AOP Artemi Panarin

Fyra säsonger i Nordamerika har fått Artemij Panarin att se annorlunda på situationen i hemlandet Ryssland. Den färska New York Rangers-spelaren riktar i en intervju hård kritik mot bland annat president Vladimir Putin.

Ryska idrottsstjärnor som kritiserar sitt hemland hör inte till vanligheterna. Tvärtom brukar idrottsstorheter som Alexander Ovechkin till exempel posera med president Vladimir Putin på sociala medier.

Skip Instagram post

View this post on Instagram

Личные награды и призы – все это здорово, но в хоккее, как и в любом деле, для победы важнее команда. Только команда способна переломить ход игры, сделать невозможное. В последнее время в западной прессе я встречаю сочетание Putin’s team, то есть команда Путина. И знаете, мне очень понравилось это определение. Лично я готов быть частью такой команды. Я никогда не скрывал своего отношения к нашему Президенту, всегда открыто его поддерживая. Я уверен, что нас, поддерживающих Владимира Путина, много! Так давайте объединимся и покажем всем сильную и сплоченную Россию! Сегодня я хочу объявить о том, что создаю общественное движение под названием Putin Team. Быть частью такой команды – для меня гордость, это похоже на ощущение, когда ты надеваешь майку сборной России, зная, что за тебя болеет вся страна. #putinteam

A post shared by Alexander Ovechkin (@aleksandrovechkinofficial) on

Men Artemij Panarin tycks inte känna likadant. I en intervju på Vsemu Golovins Youtube-kanal sparar Panarin verkligen inte på krutet. I intervjun, som översatts av journalisten Slava Malamud, berättar Panarin att tiden i USA till slut fått honom att se saker på ett annat sätt.

Tidigare har 27-åringen nämligen varit en anhängare av Putin.

– Det var för att jag aldrig riktigt var intresserad av politik. Jag läste aldrig nyheterna och jag var enbart fokuserad på min hockey. Och det var inte så att jag blev upplyst så fort jag kom till USA. Det tog mig två år innan jag kände att något är fel i Ryssland, säger Panarin i intervjun.

Artemij Panarin flyttade år 2015 från SKA S:t Petersburg till Chicago Blackhawks. Han gjorde succé direkt, med 77 poäng på 80 grundseriematcher den första säsongen.

– Det mest smärtsamma för mig är laglösheten som råder i Ryssland. Vi har inga lagar, vi har inga myndigheter som kan reglera de stora företagen. Allt går att köpa. Jag gillar det inte. Vanliga människor får lida på grund av det här. Ingen yttrandefrihet, man får inte säga något negativt.

"Alla hjärnor är borta"

Vidare i intervjun, som gjordes i Panarins hem i S:t Petersburg, diskuteras Panarins syn på president Vladimir Putin.

– Jag tror inte att Putin förstår vad som är rätt och fel längre. Rent psykologiskt är det inte lätt för honom att bedöma situationen på ett nyktert sätt. Han har massor med folk som influerar hans beslut.

– Men om man går runt i 20 år och får höra vilken fantastisk man du är och hur bra du jobbar, så kommer du aldrig att se dina misstag.

Panarin valde efter förra säsongen att lämna Columbus Blue Jackets för spel med New York Rangers. Han har ett sjuårskontrakt som belönar honom med över 11 miljoner dollar per säsong.

– Jag säger inte det här för egen vinning. Jag vill att människorna ska få ett bättre liv. Alla har lämnat landet, alla hjärnor är borta. Det här borde inte få hända.

Vladimir Putin i profil mot ett rött draperi i bakgrunden.
Vladimir Putin. Vladimir Putin i profil mot ett rött draperi i bakgrunden. Bild: EPA-EFE/SERGEI KARPUKHIN / POOL Vladimir Putin

Beklagar valstödet

Panarin anser att Putin har fått styra för länge.

– Han har haft makten i nästan 20 år och vi har inte sett någon rättssäkerhet. Han har suttit där för länge, han släpper inte in någon annan.

Putins starka stöd i valen bekymrar Rangersspelaren.

– Tyvärr är det sant att han har ett starkt stöd i valen. De 70 procent som röstar på honom behöver inte sanningen längre.

– Felet ligger i att man behandlar Putin som någon slags supermänniska. Det största misstaget vi gör, bland många, är att vi tror att det inte finns någon bättre än Vladimir Vladimirovich. Det är nonsens. Hur många människor bor det i landet? Ingen tvekan om att det finns någon bättre, säger Panarin som samtidigt betonar att landet Ryssland ligger nära hans hjärta.

Läs också