Hoppa till huvudinnehåll

Gammal kyrka höll på att fatta eld i Hyvinge - polisen utreder ifall branden var anlagd

Det totalförstörda lagerutrymmet.
Lagerbyggnaden totalförstördes i branden. Det totalförstörda lagerutrymmet. Bild: Räddningsverket Hyvinge

Under natten till fredag var det nära ögat i Hyvinge då stadens gamla kyrka höll på att fatta eld. Polisen undersöker ifall det handlade om en anlagd brand.

Klockan 2.30 på fredagsmorgonen fick Mellersta Nylands räddningsverk ett larm om en eldsvåda vid Hyvinge gamla kyrka. En förbipasserande hade lagt märke till att en lagerbyggnad på kyrkogården fattat eld.

När räddningsverket kom fram stod den 30 kvadratmeter stora lagerbyggnaden i lågor. Byggnaden innehöll trädgårdsredskap och tillbehör.

Lagerbyggnaden totalförstördes i branden.

Brandmännen pekar på fönstret som nästan fattade eld.
Gnistorna från lagerbyggnaden flög mot kyrkan och en av kyrkans fönsterposter hann fatta eld innan brandmännen var på plats. Brandmännen pekar på fönstret som nästan fattade eld. Bild: Räddningsverket Hyvinge

Gnistorna från lagerbyggnaden var nära på att tända eld på själva kyrkan, men brandmännen lyckades kväva elden innan den hunnit ta fart. Elden hade startat vid kyrkans fönsterpost.

Kyrkan ligger 15 meter från lagerbyggnaden och enligt jourhavande brandmästare Harry Häyrinen är det osannolikt att kyrkan skulle ha antänts av en gnista från skjulet.

Polisen undersöker nu orsaken till branden, som eventuellt kan vara anlagd.

Hyvinge gamla kyrka stod färdig år 1896 då den användes som bönerum. Kyrkan byggdes om 1916 och utvidgades 1923.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes