Hoppa till huvudinnehåll

Instagram döljer antalet gillningar för sina användare – ett försök att minska på pressen

Kvinna tar selfie i en spegel i ett gym.
Kvinna tar selfie i en spegel i ett gym. Bild: Foto: Syda Productions Selfies,Instagram

I dagsläget kan instagramanvändare se det totala antalet gillningar en bild eller video får, men i en ny testversion kommer endast personen som lagt upp bilden se antalet gillningar. Syftet är att avlägsna press från plattformens användare.

Instagram kommer också att dölja antalet visningar en video får och i praktiken kommer följare bara att se ett användarnamn "och andra" under en bild.

Ett liknande försök inleddes redan i maj i Kanada. Då sa Instagrams vd Adam Mosseri att de vill att plattformen ska vara mindre tävlingsinriktad.

– Vi vill att människor ska oroa sig mindre över hur många gillningar de får på Instagram och istället fokusera på att hålla kontakten med dem de bryr sig om, sa han i ett uttalande då.

Instragram-ikon på en mobilskärm
Instragram-ikon på en mobilskärm Bild: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH ILLUSTRATION Instagram

Igår togs det nya testet i bruk i Australien. Så småningom kommer försöksversionen också att implementeras i Nya Zeeland, Irland, Italien, Japan och Brasilien.

– Vi hoppas att det här testet ska avlägsna pressen kring hur många gillningar en bild får, så att du kan fokusera på att dela med dig av det du älskar, sa Mia Garlick, som är chef för Instagrams företagspolicy i Australien och Nya Zeeland i ett uttalande.

Det finns en oro över att sociala medier kan leda till dåligt självförtroende och psykiskt illamående särskilt hos unga användare, och det här är ett försök att motverka den effekten.

För företag, influencers och kreatörer som finns på sociala medier har antalet gillningar de facto ett ekonomiskt värde. Instagram påpekar att de fortfarande kommer att ha tillgång till de verktyg som mäter hur mycket engagemang och gillningar deras innehåll får.

Under försöksperioden ska Instagram utvärdera hur den nya versionen påverkar användarupplevelsen för att senare ta ett beslut huruvida förändringen blir permanent eller inte.

Källor: BBC, The Guardian