Hoppa till huvudinnehåll

KuPS vidare i Europa League-kvalet – oavgjort i Vitryssland räckte för avancemang och en resa till Warszava: "Vi vill avancera till den tredje eller fjärde omgången"

KuPS efter seger mot Vitebsk.
KuPS tog sig vidare till den andra omgången i Europa League-kvalet efter 3–1 totalt mot Vitebsk. KuPS efter seger mot Vitebsk. Bild: Juha Tamminen/AOP Kuopion Palloseura,Uefa Europa League,FK Vitsebsk

KuPS hade ett ypperligt utgångsläge till returmötet i Europa League-kvalets första omgång. Efter 2–0 mot FC Vitebsk på hemmaplan och ett oerhört viktigt bortamål i den andra halvleken i Vitryssland kunde KuPS andas ut. 1–1 på bortaplan räckte för avancemang med 3–1 totalt.

Nu väntar den polska storklubben Legia Warszava i den andra omgången.

– Det här var ju nog ett gott resultat av oss, men inte har vi ännu egentligen vunnit något. Vi måste nolla snabbt, ännu är det inte dags att fira, kommenterade Ilmari Niskanen segern till Yle Urheilu.

Hoppa över Twitterpostning

FC Vitebsk var det bättre laget i början av den första halvleken. Efter 27 spelminuter lyckades de också sätta in matchens öppningsmål.

Efter det började KuPS spel att rulla. I början av andra halvlek kom sedan den oerhört viktiga fullträffen på bortaplan.

Ayarna spelade in ett inlägg från höger som Babacar Diallo nickade in i matchens 53:e spelminut.

– Det var en tuff match.Vitebsk var en riktigt tuff motståndare och de satte press på oss från start. Men vi försvarade bra i boxen och lyckades hindra dem från att komma till riktigt bra lägen, kommenterade chefstränaren Jani Honkavaara under presskonferensen efter matchen.

– Jag är väldigt glad över segern. Jag är glad för laget och för klubben att vi tog oss vidare.

Ilmari Niskanen i matchen mot FC Vitebsk.
Ilmari Niskanen tror på avancemang också från nästa omgång. Ilmari Niskanen i matchen mot FC Vitebsk. Bild: Juha Tamminen/AOP Kuopion Palloseura,Ilmari Niskanen,fotboll

För ett avancemang hade Vitebsk efter den fullträffen behövt göra tre mål till. KuPS starka försvar förhindrade ändå dem från att göra en enda fullträff till.

– Vi fick det otroligt viktiga bortamålet i början av andra halvlek. Efter det hade vi det helt under kontroll, kommenterade Niskanen.

"Vi siktar högt"

KuPS blev enda finländska lag att avancera från den första omgången i Europa League-kvalet. Men än är de inte nöjda.

– Vi lyckades bra, men inte sågs det något perfekt spel ännu. Vi siktar högt eftersom vi har en bra trupp. Vi vill avancera till den tredje eller fjärde omgången, men för det krävs förstås en perfekt insats, sade Niskanen till Yle Urheilu.

Den polska klubben Legia Warszava är ett tufft motstånd som har vunnit ett flertal mästerskap. Förbättring krävs alltså enligt Niskanen för att nå målet.

– Jag ser inte varför vi inte skulle kunna ta oss vidare från dubbelmötet mot Legia. Spelet måste förstås förbättras och det krävs nog en perfekt insats, säger han.

Det första mötet i kvalets andra omgång mot Legia spelas i Polen den 25.7. Returmötet spelas sedan på hemmaplan den 1.8.

Läs mera:

FC Inter hade Brøndby i gungning trots tröstlöst utgångsläge: "Spelar vi så här i ligan så kommer ingen att vinna över oss"

Tre finska lag spelade i Europa League-kvalets första omgång. I returen hemmabesegrade FC Inter danska Brøndby med 2–0 men det räckte inte till avancemang. Trots att RoPS hemma fick en drömstart mot skotska Aberdeen får även Rovaniemilaget tacka för sig. KuPS ska senare i kväll ska försöka förvalta sitt goda utgångsläge i Vitryssland.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport