Hoppa till huvudinnehåll

Mycket blåst ger färre besökare i Lovisa gästbåtshamn - men för deltagarna i Small Ships' Race är det bra med vind i seglen

En brygga med ett tiotal båtar.
I Lovisa gästbåtshamn finns plats för cirka 70 båtar. En brygga med ett tiotal båtar. Bild: Yle/Rebecka Svedberg båtar,Brygga,Lovisa,lovisa skeppsbron

Sommaren har börjat bra för Lovisa gästbåtshamn. Båtgästerna hittar till hamnen i både regn och solsken. En minskning syns då det blåser.

Solen skiner och det blåser lätt när Yle Östnyland besöker Skeppsbron på fredag morgon. Nere vid vattnet finns Lovisa gästbåtshamn där det finns en hel del båtar den här morgonen.

- Jag tror att här är över 40 stycken båtar nu så det ser ganska bra ut, säger Niclas Mattsson som arbetar som hamnvärd vid gästbåtshamnen.

En man står på en brygga framför röda bodar.
Niclas Mattsson jobbar som hamnvärd. En man står på en brygga framför röda bodar. Bild: Yle/Rebecka Svedberg båtar,Brygga,Lovisa,niclas mattsson

Mattsson berättar att sommaren har börjat bra och att antalet båtgäster har varit ganska lika som de senaste åren. Ungefär 600 båtar har besökt hamnen hittills.

- Vi brukar ha ett par hundra gäster i juni och nu hade vi lite mer än det. I juli brukar vi ha 700-800 båtgäster. Nu när halva månaden har gått så har vi inte riktigt kommit upp till samma siffror som i fjol men nästan.

Största delen av båtgästerna kommer från Borgå, Kotka och Helsingfors. Som hamnvärd får Mattson ibland även agera turistguide. Speciellt en fråga är vanlig.

- Gästerna frågar alltid först vad man kan göra i Lovisa. Som ortsbo så vet man precis vad som händer här.

- När de frågar vad de ska se så styr vi dem främst till Svartholm, eller fästningen på landet. Därtill tycks det här men gamla trähus intressera folk.

Blåsten påverkar gästhamnen mest

Väder och vind inverkar på hur ivriga båtförarna är. Mattsson berättar att vädret ändå inte påverkar så mycket som man kan tänka sig.

- I fjol lyste solen mycket och för två år sedan regnade det. Om man jämför de här två somrarna så skiljer sig antalet gäster bara med 20 båtar. Det är lite lustigt.

Av alla väder är det blåsten som påverkar Lovisa gästhamn mest, berättar Mattsson.

- Regn och rusk är inte heller ett bra alternativ. Det är blåsten som gör att båtarna rör på sig minst.

Röda bodar vid sidan av en gågata.
Lovisa gästhamn ligger vid Skeppsbron. Röda bodar vid sidan av en gågata. Bild: Yle/Rebecka Svedberg båtar,Brygga,Lovisa,lovisa skeppsbron

När Yle Östnyland besöker gästbåtshamnen blåser det en lätt sommarvind, ungefär fem till sex meter per sekund.

- Det här är riktigt lämplig vind. Det är bra att det blåser så att båtarna får fart på i segelfestivalen på lördag, säger Niclas Mattsson.

Gästhamnen har inte förberett sig på något speciellt sätt inför festivalen.

- Här finns 70 båtplatser och under de här senaste 25 åren så har ingen ännu blivit utan en plats.

Festival från morgon till kväll

På veckoslutet kommer det att vara extra mycket liv och rörelse kring Skeppsbron. På lördagen är det dags för den traditionella båtfestivalen Small Ships’ Race.

- Öppningen är klockan 12 och före det ska segelbåtarna komma och anmäla sig. Vi väntar med spänning på allting, säger Anita Laakso som är projektledare för Small Ships’ Race.

Förutom segeltävlingar ordnas även kvällsprogram med musikuppträdanden, bland annat av dragplåstret Anna Abreu. I samband med prisutdelningen utdelas även titeln Mrs. och Mr. Small Ships’ Race.

En
Tage Gustafsson har deltagit i nästan alla Small Ships' Race som har ordnats. Han återkommer varje år för stämningen under festivalen. En Bild: Yle/Rebecka Svedberg båtar,Brygga,Lovisa,tage gustafsson

I år ser väderleksrapporten lovande ut för evenemanget. Laakso har hela tiden haft en magkänsla av att det ska bli fint väder, vilket väderleksprognosen också utlovar.

- På något sätt i år har jag haft en känsla av att det inte ska regna på årets Small Ships' Race. Jag har inte alls funderat på det eller kollat på väderleksrapporter.

Enkvinna står framför en miniatyrbåt.
Anita Laakso har arbetat som projketledare för båtfestivalen i många år. Enkvinna står framför en miniatyrbåt. Bild: Yle/Rebecka Svedberg båtar,Brygga,Lovisa,anita laakso

Vädret påverkar även antalet besökare. Laakso berättar att de väntar sig mellan 1 500 och 2 000 personer till kvällsprogrammet. Antalet tävlande ser i alla fall bra ut.

- Vi har redan över 25 båtar anmälda så vi kommer att vara nöjda med resultatet.

Mer information och programmet för Small Ships’ Race hittar du på Skeppsbroföreningens webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland