Hoppa till huvudinnehåll

Nya rödlistan: Över 100 000 djur- och växtarter utrotningshotade

En apa av arten Ceropithecus roloway i närbild.
Ceropithecus roloway är en av de mest utrotningshotade primaterna i världen. Apan jagas för kött och för dess päls. En apa av arten Ceropithecus roloway i närbild. Bild: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL apa,Cercopithecus roloway

Den internationella naturvårdsunionen (IUCN) har uppdaterat sin ”Röda lista”. Nästan 9 000 nya djur- och växtarter har lagts till på listan.

Listan över utrotningshotade arter har nu överskridit 100 000. Sammanlagt rör det sig om 105 732 arter.

Läget kan inte konstateras ha förbättrats för en enda tidigare känt utrotningshotad art. Av alla arter vars tillstånd har evaluerats av IUCN löper nästan en tredjedel någon grad av utdöenderisk.

IUCN lyfter särskilt fram artbeståndet i Afrika vars läge försvagas i snabb takt i och med skogsavverkning och den växande befolkningen som jagar djur för kött.

Ytterligare problem utgör överfiske och konstbevattning, vilket försvårar tillståndet i floder och andra sötvattendrag.

500 djuphavsfiskar på listan

IUCN har lagt till flera slags rockor på listan, bland annat hajrockor (Rhinobatidae) som ofta fastnar i fiskenät. Denna art är akut hotad, det vill säga på gränsen till utdöende.

Omkring 500 djuphavsfiskarter, vars tillstånd det varit svårt att bedöma, har nu konstaterats vara utrotningshotade. Forskare har kommit fram till att även de lider av fiske, oljeborrning och gruvdrift på havets botten.

Sju slags primater har också lagts till på listan, varav sex lever i Västafrika. Vidare är nästan hälften av sötvattensfiskarna i Japan utrotningshotade.

– Om sötvattensfiskarna dör ut kommer miljarder människor att förlora sin huvudsakliga föda, varnar IUCN.

Enligt The Guardian har alla i vilt tillstånd förekommande arters bestånd minskat med cirka 60 procent på mindre än 50 år.

– Naturen håller på att förstöras snabbare än någonsin under människans existens, säger Jane Smart, direktör för IUCN:s program för beskyddet av biologisk mångfald.

Nästa år ordnas ett FN-toppmöte i Kina angående biodiversitet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets text "Sukupuutto uhkaa jo yli 100 000:ta eläin- ja kasvilajia – "Luonnon tuhoutuminen pitäisi pysäyttää välittömästi"" skriven av Yrjö Kokkonen.

Nyligen publicerat - Vetenskap