Hoppa till huvudinnehåll

Borgåbon Aleksi Kirjonen har dragit två personbilar, gjort bakåtvolter och simhopp – allt i rullstol: ”Begränsningar finns bara i ditt huvud” är hans motto

En rullstolsburen man i en skatepark.
Aleksi Kirjonen har åkt rullstol i skateparker sedan högstadietiden. En rullstolsburen man i en skatepark. Bild: Yle/Hedvig Sandell rullstolar,aleksi kirjonen

26-åriga Aleksi Kirjonen har varit förlamad i nedre kroppen hela sitt liv. Samtidigt har han alltid gillat att leva ett fartfyllt liv.

– Som ung brukade jag se på när vännerna åkte omkring i skejtramper. ”Kanske jag själv också borde försöka?” minns jag att jag tänkte.

När Kirjonen var i högstadieåldern fick han för första gången höra om den amerikanska extrema rullstolsatleten Aaron Fotheringham, som bland annat har lyckats göra en trippelvolt i rullstol.

– Det var han som inspirerade mig.

Därefter började Kirjonen göra vännerna sällskap i skejtrampen. Begränsningarna blev färre, samtidigt som Kirjonens repertoar av rullstolskonster blev allt större.

Om du inte ser videon ovan kan du hitta den här.

Företag för att inspirera andra

År 2014 grundade Kirjonen ett eget företag för att motivera och uppmuntra andra personer med funktionsnedsättning att röra på sig.

Företaget går under namnet ROVOP, som står för ”Rajoitteet ovat vain omassa päässä” (begränsningar finns bara i ditt eget huvud).

– Med det uttrycket vill jag föra fram att många saker är möjliga när vi vågar försöka och inte är rädda för att misslyckas – och det oberoende din storlek, längd eller vikt och oavsett om du sitter i rullstol eller inte.

I det här mottots anda lägger Kirjonen upp videor på företagets webbplats och Facebooksida där han visar vad som är möjligt att göra i en rullstol.

En man. Pepotpotten i bakgrunden.
En man. Pepotpotten i bakgrunden. Bild: Yle/Hedvig Sandell rullstolar,aleksi kirjonen

Och visst har han lyckats inspirera andra.

– Jag har fått god respons och hört om personer som börjat röra på sig tack vare mina videor. Då känns det som att man har gjort någonting rätt.

Tidigare har Kirjonen, som är utbildad idrottsinstruktör, bland annat jobbat på gym. Numera är det ändå bara det egna företaget som gäller.

– På gymmet fick jag hjälpa människor genom att göra träningsprogram. Via mitt företag känns det ändå som att jag sporrar och motiverar en större mängd människor.

Via sitt firmanamn gör Kirjonen samarbeten med andra företag. Han håller också föreläsningar i en viss utsträckning.

– Den här sommaren har jag till exempel fått göra videor i samarbete med olika musikfestivaler om hur det är att vara på festivalerna som rullstolsburen.

Tänker åka rullstol ner för Kokonbacken

Den bedrift som Aleksi Kirjonen själv är mest stolt över är att han sittandes i rullstol har lyckats dra två personbilar bakom sig.

Det som han kanske ändå är mest känd för är sina simhopp och sin bakåtvolt i rullstol.

– Det väckte mest intresse.

Om du inte ser videon ovan kan du hitta den här.

Kirjonen var den första i Europa att göra en bakåtvolt i rullstol. Efter att ha slagit bakhuvudet 2015 vågar han sig ändå inte på det tricket längre.

– Det är förstås viktigt att ta sin egen skicklighetsnivå i beaktande.

Trots att volter inte längre är aktuella har Kirjonen ändå andra mål.

– Efter att ha dragit två personbilar bakom mig skulle nästa mål kunna vara att dra tre bilar. En journalist skrev dessutom en gång att jag gjort ett simhopp från tre meters höjd. Det stämmer inte men nu kanske jag borde förverkliga det. Utöver det vill jag också åka rullstol ner för Kokonbacken, och annat sådant smått.

Du ser det som en småsak att åka rullstol ner för Kokonbacken?

– I vintras åkte jag ner för Rukas slalombacke, i jämförelse med det är det nog smått, säger Kirjonen skrattandes.

I videon ovan åker Kirjonen i sin vanliga rullstol eftersom trickrullstolen är sönder.

Gamla stan en utmaning

Som Borgåbo säger Aleksi Kirjonen att det tyvärr inte är så enkelt att ta sig fram med rullstol i alla delar av staden.

– Gamla stan är en utmaning. Gamla byggnader och kullerstensgator är verkligen inte enkla för rullstolsburna att bemästra.

Det är ändå inget som han är bitter över.

– Jag tycker att vi ska minnas historien och bevara gamla, fina ställen. Inte behöver vi ändra på hela världen bara för att det finns rullstolsburna.

Där det är möjligt tycker Kirjonen ändå att funktionsnedsatta bör tas i beaktande.

– Alla nya hus borde byggas så att rullstolsburna kan ta sig fram, det är vare sig svårt eller särskilt dyrt.

Läs också