Hoppa till huvudinnehåll

Efter brev från jurist och rättelseyrkan: Styrelsen för delägarlaget i Larsmo böjer sig gällande Ekofish

Ådö fiskehamn i Jakobstad
Ådö fiskehamn. (Arkivbild) Ådö fiskehamn i Jakobstad Bild: Yle/ Kjell Vikman ådö fiskehamn

Styrelsen för delägarlaget i Larsmo kommer att ordna en extra delägarstämma gällande arrendekontraktet med Ekofish.

I april förra året skrev styrelsen för delägarlaget ett arrendekontrakt med Sebastian Höglund, ägare till Ekofish. Arrendekontraktet gäller förvaringsplatsen för fiskkassar utanför Ådön i Jakobstad.

Men enligt bland andra juristen på Centralförbundet för fiskerihushållning, hade inte styrelsen rätt att ta beslut om arrende. Det här ledde till att vissa delägare lämnade in en rättelseyrkan gällande beslutet.

Kisor-Ådö väglag kontaktade i sin tur juristen Christer Eriksson. Han skickade ett brev till styrelsen där han redogörde för vilka konsekvenser det kan ha för styrelsemedlemmarna ifall ett beslut är felaktigt fattat.

Advokat Christer Eriksson i Jakobstad
Christer Eriksson. Advokat Christer Eriksson i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman advokater,Jakobstad,christer eriksson

– De har beslutit att de ska ha en delägarstämma i augusti, så det var egentligen det vi ville, säger Eriksson.

Enligt Göran Sundqvist, ordförande för styrelsen för delägarlaget Larsmo bys samfällda områden, påverkade inte brevet deras beslut att ordna en extra delägarstämma.

– Nej, det påverkade inte. Vi fick en rättelseyrkan av några delägare och vi konstaterade att det är bäst att vi tar en extra delägarstämma så att allt går rätt till. Vi trodde att styrelsen hade rätt att skriva ett arrendeavtal, säger ordförande Göran Sundqvist.

Var beredd att gå till tingsrätten

Maj-Len Enlund är en av de delägare som vill att kontraktet med Ekofish ska rivas upp. Hon är nöjd över att styrelsen tagit sitt förnuft till fånga.

– Jag var beredd att gå till tingsrätten om inte styrelsen skulle ha kommit emot och ordnat en extra stämma. Det var ett fel de gjorde och det har de insett nu. Delägarna måste höras, säger hon.

Hur det än går i delägarstämman kommer Enlund fortsätta kämpa för att hålla fiskodlingen borta från Ådön.

Maj-Len Enlund.
Maj-Len Enlund. Maj-Len Enlund. Bild: Yle/Mikaela Löv Larsmo,fiskodling,enlund

– Vi som säger nej till ett arrendekontrakt har ryggen fri. Då har vi tagit vårt ansvar. Jag skulle inte ha samvete att säga ja till ett arrendekontrakt då jag inte vet vilka följderna blir av det.

– Jag kommer att jobba vidare hur det än går. Ett steg i taget.

Delägarstämman kommer att ordnas i slutet av augusti och trots att över 270 delägare har rätt att delta förväntar sig inte Sundqvist så många deltagare.

– Vi brukar vara 20–30 på en normal stämma, men jag tror nog det kommer fler nu.