Hoppa till huvudinnehåll

Femtio år av rymdäventyr till salu på amerikanska auktionshus

Några småföremål som säljs på auktionen, från den amerikanska rymdutforskningen.
Sotheby´s i New York säljer ut rymdminnen. Några småföremål som säljs på auktionen, från den amerikanska rymdutforskningen. Bild: Bengt Östling/Yle rymden,Apolloprogrammet,Sotheby's,auktion,USA

Samlare runtom i världen är entusiastiska, femtio år efter den första amerikanska månlandningen. Flera auktionshus i New York säljer föremål från rymdhistorien. Till och med hela astronautdräkter är till salu.

För astronauterna har försäljningen av memorabilia blivit en extra intäktskälla och pensionsförsäkring. Deras fotoalbum och autografer går åt, liksom allt som har varit upp med dem i rymden.

Åtminstone auktionshusen Sotheby's och Christies håller auktioner med föremål som har anknytning till rymdjubileet. Dessutom säljs astronauten Buzz Aldrins samling av föremål i en skild auktion.

Ska det lyfta?

Men det finns också tveksamhet. Finns det en marknad som är beredd att betala? Christies höll sin auktion "One Giant Step" tidigare i veckan.

- Det ville inte riktigt lyfta, skriver nyhetstjänsten Artnet news .Det rapporteras att man inte nådde mycket över det väntade.

De billiga föremålen gick bäst. Nettovinsten blev ändå nästan en miljon dollar.

Amerikanks miniatyrmodell av raket, med autografer, till salu på Sotheby´s.
Amerikanks miniatyrmodell av raket, med autografer, till salu på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle rymdraket,miniatyrmodeller,USA,Nasa,autografer

Mercury, Gemini och Apollo

Sotheby's i New York håller sin auktion på själva jubileumsdagen. Deras försäljningsföremål har visats en vecka i gallerierna på 1 Avenue i New York.

Där säljs föremål från Mercury, Gemini och Apollo-raketernas resor.

I försäljningslistan finns en samling på tjugo kontrollpaneler från kontrollrummen för avfyrningen på Kennedy Space center. Det finns diverse rymddräkter, handskar och skyddshjälmar.

Två kontrollpaneler från Cape Kennedys första tider.
Två kontrollpaneler från Cape Kennedys första tider. Bild: Bengt Östling/Yle Sotheby's,rymden,Apollo 11,auktion,Cape Canaveral

Det finns också en hel del papper och dokument, bland annat kartor över månen och resan dit. En checklista med anteckningar från Buzz Aldrin, som användes för att komma till månen finns också.

Fototavla av de tre astronauterna på Apollo 11, med autografer, till salu på Sotheby´s.
Fototavla av de tre astronauterna på Apollo 11, med autografer, till salu på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle Apollo 11,Sotheby's,autografer,rymden,astronauter

Neil Armstrongs sex amerikanska pass finns till salu och diverse foton. De är både från rymden, men mest från astronauternas pr-resor runtom i USA och möten med presidenter och andra kändisar.

Astronautens fotoalbum, med bilder på president Kennedy, till salu på Sotheby´s.
Astronautens fotoalbum, med bilder på president Kennedy, till salu på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle John F Kennedy,memorabilia,Sotheby's,astronauter,auktion

Sotheby's har förberett sig för en annorlunda och ganska enastående auktion.

Man har hållit temaauktioner kring månen och rymden också tidigare. Men just nu är intresset för rymden stort i USA. Den anses ske i rätt tid.

Patriotiska minnen

Det kan tänkas finnas många orsaker för publiken att vara entusiastisk.

Patrioterna gläder sig över USA:s seger. Amerikanerna segrade ju i kapplöpningen med ryssarna om vem som först kunde placera en man med sitt lands flagga på månen.

Rymddräkt upphängd på Sotheby´s för auktionsvisning.
Rymddräkt upphängd på Sotheby´s för auktionsvisning. Bild: Bengt Östling/Yle Sotheby's,rymden,auktion,Rymddräkt

Det är många amerikanska flaggor, segertåg och presidentbilder i astronauternas fotoalbum och bilder som nu säljs på auktionerna.

Hur mycket eller lite vet vi efter 50 år?

Andra filosoferar kanske över världsalltet och hur snabbt man trots allt har klarat av rymdens många faror. Samtidigt finns mycket outforskat. Rymdresorna går inte ur modet.

Cassandra Hatton har titeln senior specialist på Sotheby's i New York. Hon har många förklaringar till intresset för månen och rymden.

- Det handlar om sagor, berättelse och fabler om rymden. Alla mänskor i världen kan se upp och se månen på himlen. Vi har alla drömt om den, förklarar hon.

Om man ser ur mänsklighetens evighetsperspektiv är det riktigt nyligen som vi kom underfund med vad månen är och hur den fungerar.

När man åkte till månen första gången visste man inte riktigt säkert vad som skulle möta, eller ens om det skulle gå att komma hem igen, påminner Cassandra Hatton.

Cassandra Hatton framför rymddräkter som säljs på Sotheby´s
Cassandra Hatton från Sotheby's Cassandra Hatton framför rymddräkter som säljs på Sotheby´s Bild: Bengt Östling/Yle Sotheby's,auktion,rymden,memorabilia

Astronauterna säljer sina minnen i rätt tid

Många samlare har nu blivit säljare i jubileumsåret. De tömmer i sina samlingar och säljer på auktionerna. Men också astronauter själva säljer ur sina lager; autografer, fotografier, månkartor från de första rymdresorna.

Astronauterna fick full äganderätt till sina föremål i en lag under president Obamas tid år 2012. De hade redan en del föremål, men fick egentligen inte behålla eller sälja dem. De kan nu sälja sina minnessaker.

Månklot med autografer av dem som besökt månen, till salu på Sotheby´s
Månklot med autografer av dem som besökt månen, till salu på Sotheby´s Bild: Bengt Östling/Yle Månen,Sotheby's

Inget hemligt eller negativt säljs

Begränsningar finns. Månsand, stenar eller liknande vetenskapliga fynd får inte säljas. En del hemliga prototyper kan inte heller säljas. Rymddräkter får man inte sälja, de sänds till museer som Smithsonian.

De astronautdräkter som säljs på Sotheby's är några amerikanska övningsdräkter, samt en rysk rymddräkt. I Ryssland har inte motsvarande begränsningar funnits.

Två rymddräkter upphängda på Sotheby´s för auktionsvisning.
Två rymddräkter upphängda på Sotheby´s för auktionsvisning. Bild: Bengt Östling/Yle Rymddräkt,Sotheby's,auktion

Auktionshusen har sina egna begränsningar. Föremålen ska helst ha varit med i rymden och vara unika, ju äldre desto bättre.

Cassandra Hatton som kuraterar auktionerna och utställningarna på Sotheby's I New York har egna begränsningar.

Hon vill inte sälja någonting som relaterar till katastrofer eller kraschade raketer. Den här gången finns bara ett föremål, en del av en rymddräkt från Apollo 1 som fick brand i kabinen.

Det skulle säkert finnas en marknad också för katastrofföremålen, medger Cassandra Hatton.

- Men jag väljer föremål utgående från egna värderingar. Jag vill inte fokusera på negativitet.

Sliten arbetshandske som varit i rymden, visas före auktionen på Sotheby´s.
Sliten arbetshandske som varit i rymden, visas före auktionen på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle handskar,Sotheby's,rymden

Videoband nyhet i auktionsvärlden

Mest uppmärksamhet får Nasas tre videoband, som förevisas i egna montrar i utställningslokalen. Det är de enda ursprungliga bildbevisen som finns kvar från den första Apollo-månlandningen.

Kopior finns förstås över hela världen. Månvandringen sändes direkt, men i sämre tv-kvalitet.

Också de här banden är gryniga, svartvita och suddiga. Det finns över två timmar av levande bilder att se på.

Svartvit video från månvandringen 1969, banden säljs på Sotheby´s.
Svartvit video från månvandringen 1969, banden säljs på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle Apollo 11,Månen,Sotheby's,Videoklipp

Men Sotheby's presenterar banden som unika. Och det är första gången auktionshuset säljer ett videoband på auktion.

Det var en ingenjörsstuderande som köpte dem på en överskottsauktion på Nasa för en spottstyver år 1976.

Han var praktikant på NASA och betalade några hundra dollar för en stor låda videoband. Han sålde bort en del till tv-bolag som kunde återanvända banden för nya inspelningar. När han upptäckte vad som fanns på några av dem, har de hållits i gott förvar.

NASA upptäckte att man inte kunde hitta en annan uppsättning av ursprungliga videoband, så de här är det enda som finns kvar. Nu är de värda kanske två miljoner dollar, beroende av köparnas intresse.

- Det här är de originella inspelningarna av mänsklighetens största framgång.

Att ha originalen är verkligen mycket viktigt. Hellre vill man ju ha ursprungsmanuskripten av Shakespeare, än en sen pocketupplaga, förklarar Cassandra Hatton. De är en skatt som bör bevaras, på samma sätt som videobanden.

Slutpriset på banden blev 1,8 miljoner dollar

Efter auktionen sände Sotheby´s ut ett pressmeddelande om försäljningspriset på de tre videobanden.

Det bev en budkamp över telefon och online mellan tre köpare de sista fem minuterna. Priset på NASAs tre band steg till 1,82 miljoner dollar.

Därför kan man säga att banden nu är 8000 gånger mer värdefulla än när NASA-praktikanten Gary George köpte dem år 1976.

"Tänk att allt kan göras till en produkt och säljas"

De som köper den här typens föremål är museer och entusiastiska mänskor som kanske själva har ett lite museum med rymdföremål, säger Cassandra Hatton. Allt som är unikt har en marknad.

Claus Mueller som besöker pressvisningen är förundrad över att allt kan göras till en produkt och säljas.

Han är pensionerad professor från New York, numera kulturjournalist för tyska och franska medier.

Professor Claus Mueller i blåradig skjorta och axelremsväska på Sotheby´s.
Claus Mueller, journalist och professor. Professor Claus Mueller i blåradig skjorta och axelremsväska på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle kommersialisering (process),rymden,memorabilia,auktion

Han har en stor beundran för Sotheby's och de andra klassiska auktionshusen när de säljer konst. De gör ett bra och viktigt jobb, säger han. Men det här är verkligen inte hans tekopp.

Turbokapitalism ökar försäljningen

- Man kan verkligen förundra sig över att allt det här är till salu. Men vi lever i en tid av turbokapitalism, speciellt under den nuvarande presidenten. Där tycks allt handla om att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Claus Mueller.

Målning i blått av astronaut på månen, till salu på Sotheby´s.
Målning i blått av astronaut på månen, till salu på Sotheby´s. Bild: Bengt Östling/Yle astronauter,målningar,Sotheby's,auktion

Man kan förstås också misstänka att auktionshusen går så dåligt att de är tvungna att popularisera sitt utbud. Men det är inte det som det handlar om, förklarar Claus Mueller.

Sotheby's är visserligen på väg bort från aktiebörsen för att övergå i privat ägo.

Utvidgningen av temaauktioner har utvecklats under åren. Claus Mueller är kritisk också till auktionerna med kända mänskors föremål som blir värdefulla för att ägaren är känd. Det handlar det ju delvis om också här.

Cassandra Hatton på Sotheby's försvarar sitt hantverk.

- Det kommer alltid att finnas kritik av allt som görs. Alla har sin åsikt om huruvida sakerna borde finnas på museum eller hos privatpersoner.

Det goda med auktioner är att alla kan köpa. Om man vill ha någonting till ett museum är det bara att köpa, säger Cassandra Hatton. Att priserna sedan trissas upp om köparna är många hör till auktionsförfarandet.

Nästan svartvit måne, fotograferad i New York 50 år efter Apollo 11-start
Nästan svartvit måne, fotograferad i New York 50 år efter Apollo 11-start Bild: Bengt Östling/Yle Månen

Amerikanernas rymddrömmar går vidare från månen till Mars – med privat kapital.

Rymdäventyren verkar i hög grad vara en hobby för dem som redan har allt – men det är inte många som kan glädja sig över att äga ett föremål som har varit på månen. Även om man försvarar det i ett kassavalv.

Texten kompletterad på lördag kl 23.