Hoppa till huvudinnehåll

Grottor i centrala Åbo blev Egenlands mest utmanande inspelningsplats

nicke och hannamari står framför luolavuorigrottan med en kameraman och en kvinna
Egenlands Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén besöker grottan i Luolavuori i den tredje säsongen av Egenland. nicke och hannamari står framför luolavuorigrottan med en kameraman och en kvinna Bild: Yle/Andrea Wiklund Luolavuori,Egenland,grottor,filminspelning,Åbo,Pasi Paananen,Hannamari Hoikkala

Inne i skogen bakom tennisplanen i Luolavuori finns en av Åbos kanske mest unika sevärdheter, nämligen Luolavuoris grottor. Här kan man känna sig som en äkta äventyrare, bara en kort bussresa från stadens centrum.

Här ska Egenlands Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén ta sig in, tillsammans med grottentusiast Jukka Palm och geocacharen Christel Kujala.

Yles tvåspråkiga reseguide Egenland besöker unika kulturplatser i Finland, som publiken föreslår för dem. Det är tipsarna som har den viktigaste rollen i serien.

- Åbo var något av ett tomt område på vår karta. Vi har länge velat komma hit, berättar seriens webbredaktör Eva Pursiainen.

Serien har fått in cirka 50 tips på ställen i Åbo som kunde inkluderas i programmet. Av dem var de flesta alldeles för allmänna, exempelvis "åstranden".

- Om man själv bor i den staden kan det vara svårt att lägga märke till de där platserna som är roliga att upptäcka och har ett värde för de som inte bor i staden, säger Pursiainen.

en skymt av luolavuorigrottans öppning, med ett par skor och en ryggsäck utanför
Vet man inte var man ska leta kan öppningen vara svår att hitta, även om någon märkt ut platsen med krita på bergväggen. en skymt av luolavuorigrottans öppning, med ett par skor och en ryggsäck utanför Bild: Yle/Andrea Wiklund Luolavuori,Egenland,grottor,filminspelning,Åbo,luolavuorigrottan

I Åbo besökte man förutom grottorna också nattklubben Dynamo och koloniträdgården i Kuppis.

Senare i höst kommer serien att besöka Kimitoön och bekanta sig med tornerspelen som sker där i september.

Utmanande inspelningsplats

Grottöppningen ligger högt uppe i en brant backe. För att nå den får man klättra över en mängd stenbumlingar och se till att man trampar rätt på skogsstigarna.

Att filma inne i en trång grotta har också sina utmaningar.

en skymt inne i grottan, verkar mörk och kantig av stenarna.
Här fortsätter tunneln in under marken. en skymt inne i grottan, verkar mörk och kantig av stenarna. Bild: Yle/Andrea Wiklund Luolavuori,grottor,Åbo,luolavuorigrottan

Filmteamet har ofta ingen bra bild av hur inspelningsplatsen kommer se ut innan de anländer för att börja jobba, vilket gör att det krävs en hel del flexibilitet.

- Det här är nog en av de mest utmanande inspelningsplatserna vi har haft. Först upp för backen och sedan filma inne i en mörk grotta. Vi bara hoppas att lamporna räcker till, säger Pursiainen.

En bra upplevelse

Teamet tar sig in i grottan, utrustade med pannlampor och hjälmar.

För oss på utsidan börjar väntandet. I den första varma sommardagen på flera veckor känner man tydligt ett iskallt drag som letar sig ut ur grottöppningen.

nicke och hannamari står framför luolavuorigrottan med en kameraman och en kvinna
Programledare Nicke Aldén och Hannamari Hoikkala förbereder sig för att gå in i grottan. nicke och hannamari står framför luolavuorigrottan med en kameraman och en kvinna Bild: Yle/Andrea Wiklund Luolavuori,Egenland,grottor,filminspelning,Åbo,Hannamari Hoikkala

Lite över en timme senare är filmteamet ute igen, en aning nedkylda och smutsiga men på gott humör.

- Det var spännande att vara inne i grottan! Det mest trånga utrymmet fanns genast i början, där fick vi åla oss fram. Längre in kan man stå ganska rakt, säger Nicke Aldén.

I grottan tappar man tidsuppfattningen och lever i en bubbla berättar han.

- Det var ett av de fysiskt mest utmanande platserna vi har besökt. Klyschigt nog är det ju resan som är målet, så det är absolut värt besväret för oss att ta sig hit, fortsätter Aldén.

Han rekommenderar grottorna åt alla som vill pröva på ett annorlunda äventyr.

- Det här är definitivt ett lite annorlunda picknickställe. Det är också familjevänligt sade experterna här. Men man ska aldrig komma hit ensam; åtminstone en vän ska man ha med sig, som får vänta utanför då om hen vill.

Läs också