Hoppa till huvudinnehåll

Li Andersson på första ministerresan till USA: Trumps retorik och ledarstil är farlig

Li Andersson talar till amerikansk skolpublik på Finlands generalkonsulat i New York,
Li Andersson presenterar finländsk skolpolitik för amerikanska experter hos Finlands generalkonsul i New York. Li Andersson talar till amerikansk skolpublik på Finlands generalkonsulat i New York, Bild: Bengt Östling/Yle Li Andersson,generalkonsul

Undervisningsminister Li Andersson(VF) är kritisk mot Donald Trumps retorik och splittrande ledarstil, speciellt i invandringsfrågor. Andersson har presenterat finländsk utbildningspolitik och lett Finlands delegation i en FN-konferens om hållbar utveckling.

Vänsterförbundets ordförande Li Andersson hade hoppats på ett möte med Alexandria Ocasio-Cortez, men det lyckades inte. President Trumps kritik mot ”de fyras gäng”, nykomlingarna i representanthuset, gjorde att Ocasio-Cortez inte hade tid för ett möte.

"Smickrande jämförelse med Ocasio-Cortez"

Li Andersson jämförs ibland med den amerikanska vänsterpolitikern Alexandria Ocasio Cortez. Hon har inget emot jämförelsen.

- Den gör mig smickrad, för jag upplever mig som ett fan av henne. Jag beundrar hennes energi och hennes retoriska förmåga. Hennes sätt att uttrycka sig är så engagerat att man blir berörd av det, säger Lli Andersson.

Ocasio-Cortez´ politik är också något som Vänsterförbundets ordförande identifierar sig med.

- Om man jämför vilka våra samarbetspartners skulle vara här i USA, så handlar det långt om den falang i den amerikanska vänstern som just AOS eller Bernie Sanders representerar.

Alexandria Ocasio-Cortez
Amerikanska vänsterpolitikern Alexandria Ocasio-Cortez Alexandria Ocasio-Cortez Bild: AFP / Lehtikuva USA

Trump-twitter

Försök gjordes för att de två vänsterpolitikerna skulle mötas i New York.

- Jag skulle gärna ha träffat henne, men de meddelade från hennes office att de tyvärr inte hinner, på grund av skandalen med Donald Trumps tweet, som gällde henne och hennes kolleger i kongressen.

Trump både twittrade och sa rent ut att om man bara är missnöjd och klagar hela tiden – och inte älskar sitt land - så kan man lämna USA. Det gillar Li Andersson inte.

Trump söndrar och härskar

-Trumps retorik är fruktansvärd, han positionerar sig alltmer som extremhöger. Endast en av de fyra kvinnor han hänvisade till är ju födda utomlands.

Det är ett sätt att skapa en bild av att folk som har invandrarbakgrund på något sätt skulle vara ett främmande element i USA. Detta trots att de är födda i USA, och är medborgare. Det här är deras hem, så vart ska de fara?

Man märker att Trumps sätt att styra bygger mycket på indelning, uppdelning och motsättning i stället för att agera som en ledare för folket, säger Li Andersson i intervju med Yle.

Oro för USA och president Trump?

- Hela världen följer USA för tillfället. Det är ett stort land som påverkar de politiska stämningarna mycket på alla håll i världen, säger Li Andersson. Hon kritiserar hans farliga retorik.

- Han skapar en bild av att en viss del av befolkningen inte hör hemma i deras eget hemland, för att de har invandrarbakgrund. Den retoriken är farlig när politiker använder den, säger Li Andersson. Det påverkar den allmänna samhällsandan och hur attityderna utvecklas.

Välvillig inställning till Finlands skola

Vid en diskussion hos den finländska generalkonsuln i New York fanns ett stort intresse för det finländska skolsystemet.

- En aspekt som poängterats flera gånger är jämlikheten, alltså hur jämlikt vårt skolsystem är, sa Li Andersson. Vi har ju ett skolsystem som är baserat på offentligt finansierade skolor där barn från både rika och fattiga familjer går i grundskola tillsammans.

Vid debatten betonades också lärarutbildningen som ett definierande drag i det finländska skolsystemet. Lärarutbildningen kan också förklara varför inlärningsresultatet är så bra i Finland, bättre än i de nordiska länderna där jämlikheten är liknande det finländska.

Amerikanerna frågade också om bibliotekens betydelse i skolan och problemen med allt större skolor.

Bernie Sanders.
Demokraten Bernie Sanders. Bernie Sanders. Bild: EPA Bernie Sanders,USA

Socialistspöket

Ingen av deltagarna verkade ha några problem med ideologin kring fri skolgång och hälsovård trots att många förslagen i amerikanernas öron låter som Bernie Sanders – och kallas socialism.

- Det här är lite problematiskt i politiken. Många stöder säkert Bernie Sanders förslag, till exempel att universitetsutbildningen skulle vara avgiftsfri också i USA.

Han vill också avskaffa studielånen helt, för att underlätta den ekonomiska situationen för dem som har studerat och kanske tagit tiotusentals euro i studielån och sen upptäcker att man ändå inte får jobb som gör det möjligt betala studielånen.

Men när man paketerar alla Sanders förslag i ett ord, och kallar det socialism, blir det svårare.

Porträttfoto av Li Andersson i New York, i orange kavaj med namnbricka på uppslaget.
Li Andersson i New York. Porträttfoto av Li Andersson i New York, i orange kavaj med namnbricka på uppslaget. Bild: Bengt Östling/Yle Li Andersson,undervisningsministeriet,Vänsterförbundet

Undviker -ismer

- Det är kanske ett bra exempel på varför jag själv inte tycker om att prata om ismer, just för att det skapar en motreaktion, säger Li Andersson. Då talar man plötsligt inte om de konkreta förslagen utan folks bilder av olika politiska ideologier.

Men om man tittar på de förslag som Bernie Sanders eller den amerikanska vänstern kommer med, så handlar det mycket om nordisk välfärd.

Den nordiska modellen har gång på gång visat sin styrka och hur framgångsrik den är i en internationell jämförelse, säger Li Andersson.

Fungerande modeller

Bernie Sanders har föreslagit både gratis skolgång och annat som skulle förbättra de fattigas skolgång i USA, med exempel bland annat från Finland.

Men alla av USA-vänsterns förslag vill Li Andersson inte ha i Finland. Avskaffade studielån och statlig bortbetalning av alla gamla studielån är inget vi skulle köra i Finland, säger Li Andersson.

Däremot har vi ju nog stött idén om att öka nivån på studiepengar så det inte skulle tvinga så många studerande att ta lån. Men det handlar ändå om så olika stora summor i Finland och USA att jag nog inte tror det är någon aktuell fråga för oss.

- Kom ihåg att alla gör politik utgående från det nationella, i det land man verkar. Det är nog mera akut för USA, där det handlar om summor som är astronomiska för studenterna om man jämför med det finländska utbildningssystemet där undervisningen ändå är avgiftsfri, påminner Li Andersson.

Det förutsätter att det finns tillräckligt många som kan finansiera välfärdstjänsterna.

Li Andersson prövar VR på Finlands generalkonsulat i New York.
Li Andersson med VR-glasögon Li Andersson prövar VR på Finlands generalkonsulat i New York. Bild: Bengt Östling/Yle Li Andersson,New York (staden)

Utbildningskrisen: Allt fler går i skola, men lär sig ingenting

Li Andersson tillbringade veckan i New York och det mesta av tiden i FN-högkvarteret. Utbildningsministern ledde Finlands delegation på toppmötet om agenda 2030 och målsättningar om hållbar utveckling.

Vid flera möten i FN har Li Andersson och hennes följe poängterat Finlands roll när det gäller att lösa den globala inlärningskrisen.

Hälften av barnen på låg- och högstadier kommer inte att få lära sig tillräckliga kunskaper för att läsa och räkna, trots att många av dem går i skola. Det har inte diskuterats tillräckligt, säger Li Andersson.

Hittills har man i utvecklingspolitiken tänkt att det är viktigast att alla barn går i skola. Men de måste också lära sig i skolan, säger Li Andersson.

Enligt undervisningsminister Li Andersson kunde Finland bidra mer med den kunskap vi har om utbildning och lärarutbildning för att lösa den globala utbildningskrisen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes