Hoppa till huvudinnehåll

Nooralotta Neziri fem hundradelssekunder från final i Diamond League – norrmännen Ingebrigtsen och Warholm skrev om rekordböckerna

Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri. Nooralotta Neziri Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press Nooralotta Neziri

Säsongens andra Diamond League-deltävling gick bättre än den första för Nooralotta Neziri, men det blev ingen finalplats för häcklöparen. På herrarnas 5000 meter slutade Jakob Ingebritsen tvåa efter en superinsats, medan Karsten Warholm satte nytt Europarekord.

13,18 i Oslo. 12,97 i London.

Där Nooralotta Neziris saldo i Diamond League-sammanhang den här säsongen.

Neziri deltog i B-heatet i Londons Diamond League-deltävling på lördagen, men fick inte till ett riktigt panglopp. Hon klockade in 12,97 på 100 meter häck, vilket var 0,05 sekunder från en finalplats.

Neziri slutade näst sist i sitt heat.

– Ännu halvvägs in i loppet kändes allting bra, men flytet tog slut mot slutet. Helt okej löpning ändå och kroppen kändes bra. Man kan inte heller vara allt för missnöjd då man missar finalen med någon hundradelssekund, säger Neziri på Friidrottsförbundets sajt.

Mäter sig mot Hurske och Korte på onsdag

Resultatet var också en bra bit från säsongens bästa notering. Neziri har som bäst noterats för 12,90 i statistikdugliga förhållanden.

Härnäst tävlar Neziri inkommande onsdag, då hon i Joensuu ställs mot Annimari Korte och Reetta Hurske.

– Den tävlingen är lite extra laddad, säger Neziri.

Tidigare i veckan förbättrade Annimari Korte sitt PB till 12,86 och Reetta Hurske klockade in 12,97 i samma tävling.

– Vi har en hög nivå på den korta häcken i Finland och tävlingarna mot de här tjejerna blir alltid bra. Men det är också viktigt att få göra tävlingar som den här i London där alla håller hög nivå, säger Neziri.

Norskt rekord på sidodistansen av Ingebrigtsen

18-årige Jakob Ingebrigtsen stod i sin tur för en fantastisk insats på herrarnas 5000 meter i London.

Ingebrigtsen kapade 15 sekunder av sitt personbästa då han klockade in 13.02,03 i tävlingen. Resultatet är dessutom nytt norskt rekord.

Jakob Ingebrigtsen sträcker händerna i luften
Jakob Ingebrigtsen. Jakob Ingebrigtsen sträcker händerna i luften Bild: imago/Digitalsport/ All Over Press friidrott,Jakob Ingebrigtsen,ingebrigtsen

Ingebrigtsen, som mest är känd som en 1500-meterslöpare, blev bara tiondelssekunder efter segrande Hagos Gebrhiwet från Etiopien.

– Det kommer att kännas som ett långt lopp. Det är väldigt spännande. Det är länge sedan jag löpt 5000 meter senast, sa Ingebrigtsen för NRK före loppet.

Nytt Europarekord av Karsten Warholm

Landsmannen Karsten Warholm var också på hugget. Warholm klockade in 47,12 på 400 meter häck och förbättrade sitt tidigare Europarekord med drygt två tiondelssekunder.

Resultatet är dessutom det bästa i världen i år. Det är också den sjunde bästa tiden på distansen genom tiderna.

Det efter en några veckor lång tävlingspaus.

– Det lönar sig tydligen att träna, säger Warholm efteråt för NRK och påpekar att tiden kunde ha varit ännu bättre:

– Jag touchade vid den femte häcken, så det är fantastiskt att tiden är så bra ändå.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport