Hoppa till huvudinnehåll

Stefan Löfven behöver inte längre vänta vid telefonen - Trump har ringt

Stefan Löfven vid ExpoForum i St: Petersburg våren 2019.
Stefan Löfven vid ExpoForum i St: Petersburg våren 2019. Stefan Löfven vid ExpoForum i St: Petersburg våren 2019. Stefan Löfven

USA:s president Donald Trump skriver på twitter att han talat med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

– Hade just ett väldigt bra samtal med Sveriges statsminister Stefan Löfven som lovade att den amerikanska medborgaren Asap Rocky kommer att behandlas rättvist. Likaledes, lovade jag att Asap inte var någon flyktrisk och erbjöd att personligen gå i borgen för honom, eller ett alternativ.. skriver Trump på Twitter.

Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson bekräftar för tidningen Dagens Nyheter att Trump och Löfven talats vid.

– Det var ett vänligt och respektfullt samtal, skriver Eriksson i ett mejl, uppger tidningen.

Samtalet ska ha pågått i omkring 20 minuter.

Inga höga förväntningar på samtalet

Det var under fredagen (19.7) Donald Trump twittrade att han personligen kommer att ringa upp Sveriges statsminister. Det hela handlar om den amerikanska rappartisten Asap Rocky och hans två hejdukar.

Löfven har sagt till nyhetsbyrån TT att Sverige håller regelbunden diplomatisk kontakt med USA, vilket även gäller fallet med de tre häktade amerikanerna.

– Jag har förstått att president Trump är personligen intresserad av fallet med de häktade amerikanerna. Han har uttryckt önskemål om ett samtal och det är naturligtvis positivt, säger Löfven i sitt senaste uttalande.

Löfven säger att han kommer förklara att det svenska rättsväsendet är självständigt.

– I Sverige är alla lika inför lagen, även besökare från andra länder. Den svenska regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka åklagare eller domstolar, säger Löfven.

Sveriges justitieminister Morgan Johansson håller samma linje som statsministern. Johansson har tidigare uttalat sig i fallet:

– Jag har ingen förståelse för dem som har gått in och velat att regeringen ingriper i ärendet, så fungerar inte en rättsstat. Regering och riksdag kan inte och ska inte ingripa på rättsväsendet, sade Johansson till TT i torsdags (18.07)

Dag Blank, som är professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, uppger för Dagens Nyheter att han inte tror så mycket om samtalet, Trump vill tillkännage att han vet om vad som händer.

– Jag tror inte att Trump känner till så mycket om det specifika fallet, men det finns en nationalistisk underton i det här. En amerikansk medborgare sitter fängslad i ett litet europeiskt land, och för Trump handlar det om att markera att han värnar om sina medborgare, säger Blank till DN.

Källor: TT, DN, SVT

Artikeln uppdaterad kl.18.08 med rätt ord, d.v.s. "flyktrisk" istället för "flygrisk" och kl. 18:43 med uppgifter om att Löfvens pressekreterare bekräftar samtalet.

Läs mera:

Nytt i Asap Rocky-fallet: Trump tänker ringa Sveriges “väldigt begåvade” statsminister

USA:s president Donald Trump uppger på Twitter att han har för avsikt att ringa Stefan Löfven gällande den häktade rapartisten Asap Rocky.

Läs också