Hoppa till huvudinnehåll

Brittiska finansministern Hammond avgår för att bekämpa hårt brexit - “inget jag kan tänka mig att ställa upp på”

Storbritanniens finansminister Philip Hammond intervjuas under G7 mötet i Chantilly i juli 2019.
Philip Hammond tänker inte vika sig för partiets linje under Johnson om linjen stöder ett hårt brexit. Han avgår hellre än sparkas från sin post. Storbritanniens finansminister Philip Hammond intervjuas under G7 mötet i Chantilly i juli 2019. Bild: EPA-EFE/PASCAL ROSSIGNOL / POOL MAXPPP OUT Storbritannien,Tories,Philip Hammond

Theresa Mays finansminister Philip Hammond tänker avgå före Boris Johnson hinner ge honom sparken. Hammond är bara en av en rad ministrar och ledande Tories som tänker göra motstånd mot Johnsons brexitlinje.

- Jag är helt säker på att jag inte kommer att få sparken för jag kommer att avgå före det någonsin blir aktuellt, sade Philip Hammond till BBC:s Andrew Marr.

Hammonds svar kom på en fråga om hans framtida regeringsmedverkan.

Den före detta utrikesministern och Londonborgmästaren Boris Johnson förväntas vinna partiets ordförandeval med löften om en hårdare brexitpolitik än föregångaren Theresa May.

Han tros göra stora förändringar i partiets ledarskap och i regeringsbemanningen.

En stor del av de sittande ministrarna och långvariga partihöjdarna delar inte Johnsons linje.

- Om man antar att Johnson blir premiärminister, tänker jag mig att ett villkor för att tjänstgöra i hans regering är att man går med på ett hårt brexit, sade Hammond.

- Det är inte något jag någonsin skulle kunna ställa upp på.

Fler avgångar väntas

Hammond sade att han tänker lämna in officiellt besked om sin avgång på onsdag efter att Theresa May frågas ut av parlamentet för sista gången.

Enligt Hammond kommer han att ge den nya regeringen allt stöd i att försöka få till stånd ett nytt utträdesavtal.

Johnson har lovat att förhandla fram ett nytt avtal, trots EU:s motvilja att riva upp det avtal May slöt men brittiska parlamentet förkastade.

- Om nästa regering kan leverera ett avtal kommer jag att stöda det med all kraft, sade Hammond.

Det Hammond säger att han ändå inte kan stöda, är planerna på att försöka kringgå parlamentet för att Storbitannien ska lämna EU oberoende av omständigheterna.

Kan vänta sig motstånd

Johnson har stött tanken om att låta ajournera parlamentet i oktober, då brexittidsfristen löper ut.

Tanken är att parlamentet, som hittills har röstat emot ett avtalslöst utträde, inte då ska kunna förhindra att britterna åker ur EU utan avtal.

Hammond är inte ensam bland de nuvarande ministrarna att kraftigt motsätta sig ett sådant förfarande.

Att ajournera parlamentet av politiska skäl har kallats både odemokratiskt och icke konstitutionellt.

Rory Stewart, brittisk Konservativ politiker.
Utvecklingsminister Rory Stewart och hälsovårdsminister Matthew Hancock, som båda utmanade Johnson i kampen om premiärministerposten, väntas också avgå hellre än få sparken. Båda är mjukare i sin brexitpolitik. Rory Stewart, brittisk Konservativ politiker. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Rory Stewart,Storbritannien,Tories

Parlamentet röstade i veckan för en lag som gör det svårare att driva igenom ett hårt brexit utan dess godkännande.

Bland de Tories som i strid med partiets linje röstade tomt eller för förslaget fanns både ministrar och vice ministrar.

Omröstningen gav försmak av det motstånd Johnson kan vänta sig i parlamentet.

Avgångar och avhopp

Hammond uppges ha talat om möjligheten att till och med fälla Johnsons regering i samarbete med andra partier för att undvika ett hårt brexit.

Flera andra ministrar väntas välja samma väg som Hammond, alltså avgå före Johnson tillträder, och följa finansministerns exempel i frågan om regeringen Johnsons brexitpolitik.

Justitieministern David Gauke har redan meddelat att han också tänker avgå på onsdag, eftersom han inte kan jobba för ett avtalslöst utträde med gott samvete.

Han vill inte heller lämna in sin ansökan om att få lämna regeringen till Johnson.

Brittiska Torypolitikern David Gauke.
David Gauke är inte redo att stöda Johnson om det innebär ett hårt brexit. Brittiska Torypolitikern David Gauke. Bild: EPA-EFE/ANDY RAIN Storbritannien,Tories,David Gauke

- Eftersom jag har tjänstgjort under May sen början anser jag att det är lämpligare att jag lämnar in min ansökan hos henne än hos nästa premiärminister, sade Gauke.

I brittisk press rapporteras också att sex Tories i parlamentet överväger att hoppa över till Liberalerna om Johnson blir premiärminister.

- Boris Johnsons hot om att ajournera parlamentet verkar ha varit sista droppen för många Konservativa ledamöter, sade en källa inom Liberalernas partiledning till Sunday Times.

Källor: Reuters, AP, Telegraph, Sunday Times, The Guardian, Politics Home

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes