Hoppa till huvudinnehåll

Dopningsmisstänkte Sun Yang tog VM-guld – då protesterade australiensiska tvåan på prisceremonin: ”Får se vem som får medaljen om några månader”

Sun Yang firar guld.
Sun Yang firar sitt guld i Sydkorea. Sun Yang firar guld. Bild: Patrick B. Kraemer / EPA-EFE / All Over Press Sun Yang

Kinesiska Sun Yang var snabbast i finalen på 400 meter frisim på söndagen i sim-VM i Sydkorea. Det trots att han som bäst är under utredning för dopningsbrott. Silvermedaljören Mack Horton hör till dem som inte uppskattar att Yang får delta.

Det blev en relativt klar kinesisk seger i herrarnas 400 meter frisim på sim-VM på söndagen. Den flerfaldige OS-guldmedaljören Sun Yang var först i mål med tiden 3.42,44 – en dryg halv sekund snabbare än tvåan Mack Horton från Australien.

Kort efter att finalen avgjorts var det dags för medaljceremoni. Då tvåan Horton skulle få sin medalj valde han ändå att inte kliva upp på podiet, utan tog istället emot sin silverpeng stående pakom prispallen.

Efter att Yang fått sin guldmedalj nobbade Horton också den traditionella poseringen tillsammans med de andra medaljörerna högst upp på podiet.

Se video på protesten:

– Jag tänker inte dela en sådan stund med människor som beter sig som han, förklarar Horton för Yle efteråt och tillägger iskallt:

– Får se vem som får medaljen om några månader.

Sun Yang utreds nämligen som bäst för dopningsbrott av idrottens skiljedomstol Cas. Enligt South China Morning Post riskerar han att bli avstängd på livstid.

Det hela bottnar i en incident som ägde rum hösten 2018. Yang ska då ha tappat fattningen under ett överraskningstest och förstört de färska proven med en hammare.

"Hoppas skiljedomstolen får Fina att förstå..."

Australiensiska Sunday Telegraph rapporterade om incidenten strax innan VM körde igång.

Enligt tidningen behandlade det internationella simförbundet Fina ärendet redan i januari, men valde att fria Yang. Något som fick flera simmare att se rött.

Den internationella antidopningsbyrån Wada hade inte heller någon förståelse för Finas beslut och överklagade fallet till Cas. Skiljedomstolen ska behandla fallet i september.

– Jag hoppas de får Fina att förstå att dopningsbrott är något som ska tas ytterst allvarlig, säger det finska landslagets lagledare Jari Varjonen för Yle.

Sun Yang ska utöver dagens 400 meter frisim också delta i 200 och 800 meter med samma teknik.

Läs också