Hoppa till huvudinnehåll

FC Inter slog Honka och steg upp till tvåa i ligatabellen – kan tappa målsprutan Filip Valencic

Filip Valencic.
Filip Valencic kan snart ha gjort sitt i Åbo. Filip Valencic. Bild: Jaakko Stenroos/All Over Press Filip Valenčič

Ett toppmöte stod på programmet i fotbollsligan på söndagen då FC Inter stod värd för FC Honka i Åbo. Efter 90 spelade minuter hade tabellfyran stigit upp till tvåa och tvåan fallit ner till fyra – och Filip Valencic medgav för Ruutu att en flytt kan bli aktuell.

Det var ett laddat FC Inter som fick finbesök på söndagen. Det var uppenbart att Åbolaget hade bestämt sig för att skaka av sig Esbospöket. Den senaste gången Inter gått segrande ur en dust mot Honka i ligasammanhang var 2011.

Redan i den sjätte speliminuten var Elias Mastokangas först på en boll i Honkas straffområde – och pangade in spelredskapet för första gången i ligakarriären.

Efter det började det hetta till. Båda lagen bjöd på några halvfula tacklingar och spelarna käftades flera gånger efter visslingarna. Men några övertramp bjöd matchen inte på.

Däremot blev det tre mål till.

Filip Valencic utökade först Interledningen till 2–0 med en halvtimme på klockan med sitt 13:e mål för säsongen. Med åtta minuter kvar av dusten gav Abel Suarez gästerna en livlina då han satte in reduceringen.

Men jakten på en kvittering kom av sig totalt i den 90:e minuten, då Timo Furuholm spikade slutresultatet till 3–1.

– Helt ärligt talat var det lite för varmt i dag, inte minst med tanke på att det bara var tre dagar sen vi spelade senast (mot Bröndby i Europa League-kvalet), men tre poäng är alltid skönt att få, summerar Filip Valencic i Ruutus tv-intervju.

"Tänker vara helt ärlig nu..." – HIFK vann och IFK Mariehamn kryssade

Därefter fick ligans främste målskytt svara på frågan om ryktena om en eventuell flytt bort från Åbo stämmer.

– Jag tänker vara helt ärlig med er nu och berätta att vissa klubbar har kontaktat min agent och visat intresse. Men själv är jag fullt fokuserad på att spela här i Inter och det måste vara ett erbjudande som verkligen tillfredsställer mig för att jag ska överväga att lämna, säger Valencic.

Valencic är utlånad till Inter från norska Stabäk.

I Helsingfors stod HIFK värd för RoPS. Också där var det hemmalaget som var vassare från start och i den 24:e minuten kom utdelningen. Sakari Tukiainen stod för målskyttet då HIFK gick upp i 1–0-ledning.

Matchen bjöd inte på ytterligare fullträffar och Helsingforskamraterna knep alltså full poängpott med uddamålet. Samtidigt hoppade HIFK förbi just RoPS upp till nionde plats i ligatabellen.

IFK Mariehamn hade i sin tur en bortamatch på schemat. Resan till Kuopio blev dessutom lyckad då IFK lyckades knipa poäng av ligatrean KuPS och befäste samtidigt sin sjundeplats i tabellen.

Jämnt i ligatabellen – KuPS damer slog Myran

KuPS ligger fortfarande trea, mellan FC Inter och FC Honka. Samtliga tre lag har samlat ihop 27 poäng och spelat 16 matcher den här säsongen.

KuPS damlag lyckades i sin tur fixa tre poäng mot IK Myran i damligans enda match på söndagen. Det var en dubbelsalva av Marina Kiskonen inom loppet av två minuter mot slutet av den första halvleken som avgjorde matchen.

Viktoria Byskata reducerade för gästerna i den 88:e minuten, men närmare än så kom inte Myran. KuPS ligger fyra i ligatabellen, medan Myran fortfarande ligger sist.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport