Hoppa till huvudinnehåll

Från Jakobstad till Azorerna – Jan Backman bygger lerhydda och lever söderhavsliv

Jan Backmans lagun på ön Graciosa
Jan Backmans lagun på ön Graciosa. Jan Backmans lagun på ön Graciosa Bild: Jan Backman Azorerna,jan backman

I mitten av augusti 2017 seglade Jan Backman från Jakobstad Gamla Hamn med nyrenoverade S/Y Henrietta och målet var inställt på varmare vatten. Efter diverse strandhugg längs Europas kust är det nu ön Graciosa på Azorerna som gäller

Resan med Henrietta handlar inte bara om en yttre resa och om att se nya platser – det handlar också om en inre resa för Backman.

Han trivs bra på Graciosa och för tillfället är det inte aktuellt att segla vidare från Azorerna mot Karibien och vidare mot Stilla Havet, eller till någon annan plats.

Varför Azorerna?

Ögruppen Azorerna i Atlanten hör till Portugal och är en autonom region med cirka 280 000 invånare.

Det var lite av en slump att Jan hamnade på den här ögruppen, det kunde också ha blivit Karibien efter avresan från Jakobstad.

– Jag träffade en tysk kille i Porto som sa att han tror att jag skulle trivas på Azorerna. Så blev det, berättar Backman.

Jan Backman från Jakobstad
Jan Backman på besök i Jakobstad. Jan Backman från Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman segling,Azorerna,Jakobstad,jan backman

Backman seglade runt till de olika öarna, men kom alltid tillbaka till ön Graciosa där han för tillfället bor och har många vänner.

– Namnet Graciosa säger ju redan att det är något speciellt med stället.

Varnades för vintern

Jan varnades för det besvärliga klimatet på vintern. Vännerna sade att det är kallt, blåsigt och regnigt på vintern. Jan beslöt att testa och hela förra vintern har han bott på Graciosa.

– Det var enda sättet att ta reda på om varningarna stämde. Det blir vinter på Azorerna, men det blir inte kallt. Temperaturen kan gå ner till tio plusgrader någon gång.

S/Y Henrietta på land på Azorerna
S/Y Henrietta på land. S/Y Henrietta på land på Azorerna Bild: Jan Backman segling,Azorerna,s/y Henrietta

Jans segelbåt, Henrietta, står för tillfället på land i en liten fiskeby på Graciosa. Skrovet måste underhållas efter ett drygt års seglats.

Jan bodde i båten en tid medan den stod på land, men det fungerade inte i längden.

– Jag blev erbjuden andra alternativ av en bekant familj.

Husbygge på gång

Jan var känd för lite udda idéer redan i Jakobstad och han har också väckt en del förundran på Graciosa.

– De tycker att jag är lite rolig, jag har ju mina idéer. Jag har en vision om att bygga ett hus helt i naturmaterial.

Enligt Jan handlar det om väldigt gamla byggmetoder med lera, halm, sand och vatten. Projektet är ännu bara i sin linda.

Jan Backmans lerhusprojekt på ön Graciosa på Azorerna
Lerhusprojektet på Graciosa. Jan Backmans lerhusprojekt på ön Graciosa på Azorerna Bild: Jan Backman Azorerna,jan backman

– Allting får ske i sakta, lugn takt. Innan jag kom tillbaka på besök i Jakobstad höll jag på och jobbade med skrovet och däcket på Henrietta, det har också tagit tid.

Jan trivs bra med det lugna tempot på Graciosa. Han har sin egen badvik och odlar sin egen mat och har för tillfället inga planer på segla vidare.

– Jag får göra det jag vill och allt är okej.